Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

23.07.2018

Облік товарних запасів

Газета «Приватний підприємець»

Відповідно до п. 12 ст. 3 Закону України від 06.07.95 р. № 265/95-ВР “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) під час продажу товарів (надання послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зобов’язані вести у порядку, установленому законодавством, облік товарних запасів на складах та/або за місцем їхньої реалізації, здійснювати продаж лише тих товарів (послуг), які відображені в такому обліку.

Як повідомляє ДФС України в індивідуальній податковій консультації від 05.06.2018 р. № 2469/С/99-99-13-01-02-14/ІПК, поняття “запаси”, а також порядок їхнього обліку визначено Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 “Запаси”, затвердженим наказом Мінфіну України від 20.10.99 р. № 246. У зв’язку з цим підприємець може за власним бажанням вести облік товарних запасів, зокрема з використанням Стандарту 9 “Запаси”.

Як обрати систему оподаткування. Порівняльна характеристика