Уголок потребителя

01.08.2018

Чи може скасувати подану звітність ФОП – пенсіонер за віком

Газета «Приватний підприємець»

ФОП, зокрема ті, що обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, визначеного ст. 26 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Чи застосовується відповідальність до ФОП – пенсіонера за віком або особи з інвалідністю, яка помилково в додатку 5 до звіту щодо сум нарахованого ЄСВ визначила зобов'язання та бажає скасувати подану звітність, роз’яснюється в Базі знань ЗІР, категорія 301.09.

Згідно з п. 5 р. III Інструкції № 449 такі особи можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови самостійного визначення для себе бази нарахування ЄСВ, але не більше ніж максимальна величина бази нарахування ЄСВ, установленої Законом № 2464. До того ж сума ЄСВ не може бути меншою від розміру мінімального страхового внеску.

У разі самостійного визначення бази нарахування ЄСВ підприємці подають за себе до органів контролю Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є підприємець.

Вкотре ДФС звертає увагу на те, що суми самостійного визначення бази нарахування ЄСВ фізичними особами – підприємцями, зокрема тими, що обрали спрощену систему оподаткування і є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню. У разі несвоєчасної сплати самостійно визначеного зобов'язання такі особи несуть відповідальність згідно зі ст. 25 Закону № 2464.

Рекомендуємо підприємцям, звільненим від сплати ЄСВ, уважно поставитися до цього питання. Якщо вони не сплачують ЄСВ, то за підсумками року не повинні подавати річної звітності (додаток 5 до Порядку № 435).

Як працювати за загальною системою оподаткування?