30.10.2023

Захист особистих немайнових прав, у разі відсутності спадкоємців автора

Газета «Приватний підприємець»

Постановою КМУ від 10.10.2023 р. № 1066 затверджений Порядок, який визначає процедуру захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців, умови подання та розгляду заяви про захист особистих немайнових прав автора, складення Національним органом інтелектуальної власності експертного висновку щодо наявності або відсутності ознак порушення особистих немайнових прав автора.

З метою забезпечення захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності спадкоємців фізична або юридична особа може звернутися до Мінекономіки із заявою.

Заява повинна стосуватися одного твору.

У Порядку наведений перелік інформації, яка зазначається у заяві та перелік документів, які надаються с цією заявою.

Заява та додані до неї документи та/або матеріали подаються в паперовій або електронній формі. Спосіб подання обирає заявник.

Протягом 15 робочих днів з дати отримання заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів Мінекономіки надсилає їх до Національного органу інтелектуальної власності для розгляду та надання експертного висновку.

У разі подання неповного пакета документів та матеріалів, їх неправильного оформлення або виникнення обґрунтованих сумнівів щодо достовірності та/або повноти відомостей, зазначених у них, Національний орган інтелектуальної власності протягом місяця від дати їх отримання від Мінекономіки може надіслати заявнику запит про усунення виявлених недоліків або про надання додаткових документів та/або матеріалів, без яких розгляд заяви неможливий.

За результатами розгляду заяви та доданих до неї документів та/або матеріалів Національний орган інтелектуальної власності складає експертний висновок. Строк, складання висновку не повинен перевищувати 90 календарних днів від дати отримання заяви від Мінекономіки. Протягом п’яти робочих днів від дати його складення висновок надсилається Мінекономіки та заявнику.

Інформація про експертний висновок оприлюднюється Національним органом інтелектуальної власності в офіційному електронному бюлетені «Авторське право і суміжні права».

Протягом 15 робочих днів після отримання експертного висновку Мінекономіки надсилає його особі, щодо дій якої виявлено ознаки порушення особистих немайнових прав автора, разом із вимогою щодо припинення відповідного порушення.

Експертний висновок може бути використаний для підтвердження факту порушення немайнових прав автора на твір, зокрема як доказ, відповідно до законодавства під час звернення до суду та інших органів, установ щодо захисту особистих немайнових прав автора, твір якого став суспільним надбанням, у разі відсутності у автора спадкоємців.

Additional Info

• Размещение в RSS:: нет

• Перевищення доходу ФОП-єдинником: коли можна повернутися до своєї групи?
  • ФОП виявив помилку в декларації з єдиного податку: як виправити?
  • У новоствореного ФОП тимчасово відсутня діяльність: коли переходити на ЄП?