Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




25.04.2019

Противник ФОПів. Що відомо про Сергія Верланова, який переміг в конкурсі на главу Державної податкової служби

Заступник міністра фінансів Сергій Верланов, який переміг в конкурсі на посаду голови Державної податкової служби, вважає головними завданнями "демілітаризацію" відомства та оновлення штату.

Поділ Державної фіскальної служби є однією з вимог Міжнародного валютного фонду. Кабмін дав старт цій реформі в березні, коли затвердив положення про податкову та митну служби, а також оголосив конкурси на посади глав нових відомств. Він проходив в три етапи: іспит на володіння іноземною мовою; тести на знання законодавства і вирішення ситуаційних завдань; співбесіда. У фінал конкурсного відбору на посаду голови податкової, який пройшов 23 квітня, потрапило троє з семи кандидатів. Головним конкурентом Верланова був заступником міністра юстиції Сергій Петухов. Вони набрали 16,45 і 13,54 бала відповідно. 23 квітня Комісія вищого корпусу державної служби, яка проводила конкурс, прийняла рішення рекомендувати Кабміну призначити Верланова головою Державної податкової служби.

Останній етап відбору відбувся незважаючи на те, що Окружний адміністративний суд Києва може його призупинити, як це вже сталося з конкурсом на голову Держмитниці.

Хто такий Сергій Верланов

Згідно з офіційною біографією, яка опублікована на сайті Мінфіну, Верланов здобув вищу освіту у Львівському національному університеті імені Івана Франка. У 2003 році він закінчив юридичний факультет цього університету за спеціальністю "правознавство", а в 2008-му отримав ступінь кандидата юридичних наук.

Після завершення навчання Верланов працював юрисконсультом ряду підприємств Львівської області. З листопада 2008-го до червня 2015 року працював юристом в PwC. У 2015-2017 роках був співголовою юридичної правового комітету Американської торгової палати в Україні. З 2016 Верланов є членом Громадської ради доброчесності та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. З липня 2015 року до липня 2018 року обіймав посаду партнера в юридичній фірмі Sayenko Kharenko. 26 липня 2018 року Верланова призначили заступником міністра фінансів України. У відомстві тоді відзначали, що він буде займатися податковою та митною політикою, реформою Державної фіскальної служби та митниці, а також фінансовими розслідуваннями. За словами Верланова, в Мінфіні він керує трьома великими департаментами і одним управлінням, в яких працює близько 150 осіб.

Під час роботи у відомстві Верланов виступав за реформування спрощеної системи оподаткування. На його думку, вона призводить до нерівності платників податків і шкодить підприємцям, оскільки бізнес, співробітники якого є фізособами-підприємцями, не може показати свою консолідовану звітність і залучити кредитні кошти для розвитку. Верланов також заявляв, що податок на виведений капітал зараз вводити не можна, оскільки це призведе до зменшення доходів держбюджету. При цьому кількість витрат, яку можна скоротити, дуже обмежена, відзначав він. Крім цього, заступник міністра підтримував впровадження інформаційної системи реєстрації та обліку реєстраторів розрахункових операцій E-Receipt, оскільки вона дозволить контролювати ланцюжки поставок, що допоможе боротися з контрабандою.

Верланов вільно володіє англійською мовою, захоплюється бігом і автомобілями.

Згідно з декларацією Верланова за 2018 рік, йому належить автомобіль ВАЗ 21053 1991 року випуску, Mitsubishi Lancer 2.0 Invite 2009 року і Audi A3 2016 року. У його дружини Катерини Горицької, яка є асистентом кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицьової хірургії Національного медичного університету імені Богомольця, є автомобіль Volkswagen Polo 1.4 2003 року, а також дві квартири і паркомісце у Львові. У 2018 році дохід Верланова склав 985,7 тис. грн. З них 492,6 тис. грн — зарплата в Мінфіні, 211,9 тис. грн — зарплата в Sayenko Kharenko, де він працював головним юристом до приходу в Мінфін. Заступник міністра задекларував наявність 384,9 тис. грн і 448 євро на рахунках в банках, а також 20 тис. грн, $150 тис. І 40 тис. євро готівки. У його дружини є 50 тис. грн, $15 тис. І 10 тис. євро готівки, а також 14,9 тис. грн на рахунку в банку.

Що Верланов планує зробити на посаді голови Держмитниці

Під час співбесіди, яка транслювалася в YouTube, Верланов представив своє бачення того, якою має бути податкова служба. Він зазначив, що ДПС "повинна бути демілітаризована", тобто позбавлена правоохоронної функції. "Правоохоронна функція повинна бути відокремлена від сервісної. Пошук рішення повинен здійснюватися всіма гілками влади, які беруть участь в цьому процесі, зокрема урядом, парламентом, президентом. Всі моделі (раніше Верланов говорив, що всього є п'ять варіантів реформи податкової міліції. — ред.) вже представлені. Яка з них буде обрана — питання діалогу, але правоохоронна функція повинна бути виведена з Державної податкової служби", — зазначив він.

Верланов додав, що в ДПС потрібно впроваджувати ризик-орієнтовані підходи до податкових перевірок. Ще одне завдання стосується кількості і якості сервісів.

"Майбутнє за діджиталізацією і IT-рішеннями. Ми розуміємо, що легкість сплати податків в багатьох випадках є вирішальною в процесі їх сплати або несплати. Все повинно бути легко, зрозуміло, транспарентно і сучасно", — заявив заступник міністра.

На чолі Державної податкової служби Верланов має намір забезпечити, щоб співробітники відомства отримували справедливу винагороду. У цьому питанні потрібно працювати з парламентом і Кабміном. Крім того, підвищити зарплати можна за рахунок скорочення штату, сказав він. Верланов додав, що потрібно якомога швидше провести конкурси на вакантні посади, яких досить багато. Заступник міністра також заявив, що має намір провести "грандіозне оновлення" кадрів, зокрема за рахунок молодих людей, студентів-випускників.

"Ці люди в більшості випадків живуть з батьками. Їм не потрібно забезпечувати сім'ю. Я вважаю, що грандіозне оновлення ДПС буде одним з моїх найбільших пріоритетів на цій посаді", — додав Верланов.

Він також виступив за те, щоб податкова служба була створена як єдина юридична особа з відокремленими структурними підрозділами.

Автор: Тетяна Літвінчук

Джерело

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 3813

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне