Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




03.06.2019

Були колись ФОПом? Ви можете і не знати, що боржник

Якщо ви колись реєструвалися як ФОП – перевірте себе у реєстрі боржників, адже можете і не знати, що винні державі тисячі гривень. Причина цього – зміни у законодавстві від 2016 року, які багато підприємців не врахували. Що робити, якщо ви опинилися в реєстрі боржників?

Однією з постійно діючих комісій при виконкомі міськради є комісія з питань своєчасності сплати податків та інших надходжень. Очолює її заступник міського голови Олександр Резнік.

За останні півроку комісія провела кілька засідань, присвячених різкому збільшенню заборгованості із сплати єдиного соціального внеску. Причому кількість неплатників досягла тисяч осіб, суми несплати – до десятків мільйонів гривень.

Насправді, масштаб проблеми члени комісії зрозуміли не одразу – саме через брак інформації. Причиною такої ситуації стали зміни у законодавстві. Зокрема, зміни у Законі України Про сплату єдиного соціального внеску, які відбулися, починаючи з 01.01.2017 р. А саме:

Єдиний внесок для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом N 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Водночас, з 01.01.2017 р. фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Базою нарахування єдиного внеску для платників, фізичних осіб- підприємців (крім фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

З 2017 року, якщо такі платники не отримали дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов’язані визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом N 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Тобто, не залежно від того, чи має фізична особа-підприємець дохід чи то ні – єдиний соціальний внесок доведеться заплатити не менше, ніж із мінімальної заробітної плати, чинної у податковому періоді.

Новина про це з’явилася під кінець 2016 року, часу на перехідний період майже не було, і тисячі підприємців кинулися «штурмувати» державних реєстраторів, виникли черги та ажіотаж. Багатьом удалося отримати заповітну довідку про припинення ФОП, але багато хто в силу різних об’єктивних причин не встиг це зробити або не надав цій інформації значення.

Більш того, виникли ще багато юридичних та технічних нюансів, які негативно вплинули на процес. Справа в тому, що з 2013 року існує електронний реєстр фізичних осіб-підприємців, але до 2013 року вже було зареєстровано мільйони ФОПів. Реєстри до 2013 року та новий не корелюють між собою, тож державний реєстратор не завжди бачить реєстрацію ФОПа у старому реєстрі, тому варто приділити час з’ясуванню обставин кожного випадку. Враховуючи ажіотаж та мільйони «сплячих ФОПів», багатьом чисто фізично не вистачило часу на своєчасне завершення процедури припинення. Тож на початок 2017 року почалось нарахування єдиного соціального внеску абсолютно усім зареєстрованим в Україні ФОПам.

З початку 2017 року нараховували 704 гривні в місяць, і ніхто не звертав уваги на такі невеликі суми. Та з урахуванням часу, штрафних санкцій, пені та, головне, кількості неплатників, проблема заборгованості стала досить помітною. Починаючи з осені 2018 року, Державна фіскальна служба стала масово передавати справи неплатників у Броварський відділ державної виконавчої служби. Масштаб проблеми «оцінили» і на засіданнях робочої групи виконкому.

Тож якщо ви колись реєструвалися як ФОП (навіть дуже давно) та не впевнені, що коректно припинили реєстрацію, варто прислухатися до порад заступниці начальника Броварського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Київській області Ірини Шкред.

«Масово надходили справи від ДФС восени 2018 року. Станом на 01.05.2019р. маємо 2172 податкові вимоги на суму 59,0 млн грн, із них завершених – 123. Із них 107 – заборгованість погасили. Переважна більшість справ – саме фізичні особи-підприємці, більшість із яких не здогадується про наявність заборгованості або не має часу на владнати справи», – пояснює чиновниця.

Що робити, якщо ви отримали вимогу про сплату боргу (недоїмки) поштою від ДФС або повідомлення від виконавчої служби про початок виконавчого провадження?

По-перше, радить Ірина Шкред, треба звернутися в ДФС за місцем прописки та з’ясувати усі обставини. Туди ж варто звернутися, якщо виконавче провадження вже відкрито. Нагадаємо, що місцева ДФС знаходиться за адресою: м. Бровари, вул. Київська, 286, а місцева виконавча служба – за адресою: м. Бровари, бульв. Незалежності, 39, 4-й поверх (Промзона, колишня поліклініка).

Щонайменше – варто надати пояснення та розробити графік погашення заборгованості, або надати квитанції про сплату.

Якщо ви проживаєте не за місцем прописки, а тому не можете отримати повідомлення від ДФС або виконавчої служби поштою, при цьому у вас є сумніви щодо коректності припинення ФОП, ви можете безкоштовно перевірити себе у реєстрі боржників. Якщо по вашому ФОП таки виникла проблема, ви побачите номер виконавчого провадження та ПІБ виконавця по справі, з яким зможете з’ясувати всі деталі.

Чи можна оскаржити це рішення, посилаючись, що вас не попереджено належним чином або на інші обставини справи? За словами Ірини Шкред, наразі кілька таких оскаржень тривають у Київському окружному адміністративному суді, але поки що рішень на користь підприємців немає.

Важливо пам’ятати, що по єдиному соціальному внеску немає строку давності: цей борг ніколи не може бути пробаченим – така вимога закону. Тому не варто затягувати із вирішенням проблеми, позаяк штрафи та пеня продовжують нараховуватися. Якщо ви у законний спосіб отримуєте заробітну плату або пенсію, стягнення буде звернено на ці джерела доходу з утриманням 20% щомісячно. Якщо у вас є нерухоме або цінне рухоме майно, наприклад, транспортний засіб, виконавець по справі накладе на нього обтяження. Тобто, відчуження такого майна буде неможливим до погашення заборгованості. Якщо у вас немає законних джерел доходу та майна, виконавець має право накласти арешт на будь-які банківські рахунки, також кредитні картки. Наразі виконавча служба працює із 27-ми найбільшими банками. Ігнорувати проблему – не найкращий варіант.

Зовсім не секрет, що багато ФОПів відкривалися саме юридичними особами на власних найманих працівників із метою зменшення оподаткування. У таких випадках працівники навіть не завжди були в курсі, що вони мають реєстрацію ФОП, отже, не розуміли наслідків. Загалом, за останні 20 років підприємцями реєструвалася значна кількість людей із різних причин, і далеко не усі з них були підприємцями в повному сенсі цього слова. Тож проблема нарахувань «сплячим ФОПам» стала дуже масштабною: загальна заборгованість із сплати ЄСВ перевищила 7 млрд грн, зауважує Ірина Шкред. Та й наявність боргу в сумі понад 18 тисяч гривень, якщо ви не отримували жодної копійки доходу протягом 2017-2019 років, є серйозною проблемою, не кажучи вже про те, що на ваше майно накладено обтяження.

Чи є світло в кінці тунелю?

Враховуючи чинне законодавство, наразі є один вихід – сплатити єдиний соціальний внесок, штрафні санкції та терміново припинити дію ФОПа, пояснює заступниця начальника. А що робити десяткам тисяч громадян, які фактично підприємцями не були та відповідних коштів просто не мають? Для них єдиною надією є внесення змін у законодавство, яке скасує нарахування ЄСВ, каже Ірина Шкред. На це вже звернули увагу в команді новобраного президента України. Звісно, це питання має пройти громадське обговорення, після чого, можливо, буде розроблено остаточний варіант відповідного проекту закону. Навіть лише розмови на цю тему вже є визнанням того, що проблему неможливо вирішити по-іншому.

Ангеліна Козлова

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 4836

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне