Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




25.11.2021

Облік товарних запасів у підприємців змінено

У Головному управлінні ДПС у Волинській області звертають увагу, що Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 р. № 496 затверджено Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб, який набуває чинності з 26 листопада 2021 року.

Порядок визначає правила ведення обліку товарних запасів та поширюється на фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, які відповідно до Закону від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» зобов'язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку.

Облік товарних запасів здійснюється фізичною особою – підприємцем шляхом постійного внесення до форми ведення обліку товарних запасів інформації про надходження та вибуття товарів на підставі первинних документів, які є невід’ємною частиною такого обліку. Фізична особа-підприємець, яка здійснює діяльність у декількох місцях продажу, веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу на підставі первинних документів. При цьому заборонено продаж товарів, на які в місцях продажів таких товарів (господарських об'єктах) відсутні первинні документи і записи у формі обліку про такі первинні документи. Вести облік товарних запасів фізична особа – підприємець може за власним вибором – у паперовій або в електронній формі. Первинні документи, на підставі яких внесено записи до форми ведення обліку товарних запасів, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до форми ведення обліку товарних запасів щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.

Форма обліку, первинні документи повинні зберігатися у місці продажу до моменту вибуття останньої одиниці товару, відображеної в таких первинних документах. Такі документи щомісячно групуються в хронологічному порядку їх відображення у Формі обліку та/або підшиваються для подальшого зберігання разом із Формою обліку, в якій інформація про такі документи відображено.

Форма обліку, первинні документи, які підтверджують облік та походження товарів, надаються посадовій особі контролюючого органу на її вимогу під час проведення перевірки.

Довідково: Наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2021 №496 «Про затвердження Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб-підприємців, у тому числі платників єдиного податку».

Сектор інформаційної взаємодії ГУ ДПС у Волинській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 4935

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне