Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




17.09.2013

Обыск и выемка: аспекты действий работников компании

В материале от издания «ЮРИСТ & ЗАКОН» читайте советы относительно алгоритма действий работников компании при проведении обыска и выемки.

Послідовність дій працівників компанії на етапі «знайомства» із правоохоронними органами

Працівникам компанії необхідно вимагати пред'явити службові посвідчення кожного з представників правоохоронних органів і звірити їх обличчя з фотографіями в посвідченнях. При відмові пред'явлення посвідчень можливо викликати міліцію. Підстава - відсутність упевненості в тому, що вони є тими, за кого себе видають.

Переписати все, що вказано в службових посвідченнях (серія, номер посвідчення, П. І. Б., звання, посада, орган, що представляється, дата видачі, термін дії). При відмові надати можливість переписати дані посвідчень, можливо також викликати міліцію з тих же причин (відсутність упевненості в тому, що вони є тими, за кого себе видають).

Працівники повинні вимагати пред'явити направлення на перевірку або інший документ, який дозволяє проводити перевірку чи слідчі дії (ухвала слідчого судді).

Перевірити відповідність вказаних у документі посади, звання і прізвища званню і прізвищу тих, хто фактично прибув, наявність підпису керівника (слідчого судді, якщо це ухвала), наявність печатки органу.

Після цього за вказівкою керівництва або уповноваженої особи допускати чи не допускати (в разі необґрунтованості вимог) представників правоохоронних органів до компанії.

Варто пам'ятати: працівники підпорядковані керівництву компанії і мають право не допускати нікого, у тому числі представників правоохоронних органів, на територію компанії без дозволу керівництва, проте не повинні перешкоджати фізично здійсненню слідчих дій.

Працівники зобов'язані виконувати законні вимоги представників правоохоронних органів.

Працівники не зобов'язані допомагати представникам правоохоронних органів під час проведення слідчих дій.

Оперативно сповістити відповідні підрозділи компанії (бухгалтерія, відділ продажу тощо) про факт прибуття представників правоохоронних органів.

Самостійне прийняття рішень працівниками виключено. Всі рішення приймає тільки керівник або уповноважена особа. Перебуваючи на робочому місці, працівники виконують тільки вказівки керівника або уповноваженої особи, а не представників правоохоронних органів.

Якщо виникає ситуація, коли працівник не знає, що робити і як діяти, щоб не зашкодити собі і компанії, треба:

- припинити спілкування;

- не видавати ніяких документів;

- не підписувати ніяких документів;

- не залишати робочого місця або бути поблизу нього;

- чекати вказівок керівника, уповноваженої особи.

Працівники не зобов'язані спілкуватися з представниками правоохоронних органів, по суті давати пояснення, надавати їм будь-які документи або показувати будь-які приміщення.

Зобов'язання надавати пояснення, відповідати на питання виникає під час слідчої дії - допит, про що вручається особі повістка.

Також працівники мають право вимагати присутності адвоката.

 

Костянтин Глоба

Слідчі дії можуть фіксуватися за допомогою технічних засобів, цю вимогу необхідно обов'язково внести до протоколу обшуку. Адвокат також має право здійснювати відеофіксацію слідчої дії.

Убезпечення документації компанії

В офісі повинні знаходитися тільки ті документи, які необхідні для виконання поточної роботи.

Документи, вилучення яких може зашкодити діяльності компанії, варто зберігати у банківській комірці, оформленій не на компанію. Можливо розглянути варіанти зберігання документів в іншому приміщенні, яке не пов'язано з діяльністю компанії.

Одним із дієвих способів захисту документації від незаконного вилучення є їх зберігання в офісі адвоката, обслуговуючого компанію, або щоб адвокат взяв частину приміщення під офіс із врахуванням всіх особливостей, що забезпечать належну схоронність цих документів, серед яких:

- належним чином оформлений договір оренди;

- табличка на дверях офісу «приміщення адвоката» та поблизу прикріплення договору оренди, свідоцтва адвоката;

- у кабінеті на комп'ютері, шафах із замками та на кожній папці із справою слід розмістити напис «Майно адвоката…, Адвокатська таємниця».

- якщо комп'ютер та шафи не власні, їх також варто взяти в оренду та прописати їх конкретний перелік у договорі з інвентаризаційним номером.

Для того, щоб виграти час для здійснення оскарження дій слідчих органів, можливо передавати документи не тільки адвокату. Наприклад, компанія може вести бухгалтерію, менеджмент та інші види діяльності нааутсорсингу.

Варто пам'ятати: Передання документів третім особам без будь-яких законних підстав може мати негативні наслідки у вигляді трактування цих дій як приховування документів.

Тому передачу документів необхідно робити на підставі здійснення правової експертизи документів адвокатом, ведення справ засобами аутсорсингу та ін.

Стосовно серверу, він повинен знаходитися не в офісі, а доступ до нього повинен здійснюватися через віддалений доступ і систему паролів.

Варто пам'ятати: особа не зобов'язана пам'ятати паролі, і у випадку, якщо ви його забули, відповідальність не настає.

В принципі, особисті речі працівників не можуть бути обшукані та вилучені, проте закон все ж таки дає можливість слідчому чи прокурору провести ці дії, якщо у останніх є достатньо підстав припускати, що саме ті речі, які підлягають вилученню, можуть знаходитись в особистих речах.

Нюанс криється у тому, що слідчий чи прокурор можуть припускати достатність підстав на власний розсуд.

Речі, які явно не мають відношення до кримінального провадження, слідчий не повинен вилучати, а у випадку, якщо таке вилучення відбувається, це необхідно відобразити у протоколі.

На жаль, рішення слідчого судді не може бути оскаржене сторонами у разі дозволу доступу до документів, їх вилучення чи обшуку. Тому ефективним способом протистояння є активна участь у судовому засіданні з розгляду клопотання про доступ до документів, або через оскарження дій слідчого, або прокурора щодо внесення відомостей до ЄРДРУ.

Обшук або тимчасовий доступ до речей та майна проводиться тільки після відкриття кримінального провадження в порядку і строки, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України, за постановою слідчого судді. Копія постанови надається особі, яку обшукують або у якої вилучають документи.

З 22.00 години вечора до 6.00 години ранку проведення слідчих дій заборонено (п. 4 ст. 223 КПК України), це дозволено лише в окремих випадках і повинно бути обґрунтовано.

ВИСНОВОК:

Зрозуміло, що саме слідчий під час здійснення слідчих дій встановлює порядок їх здійснення і працівники компанії не можуть впливати на порядок здійснення обшуку чи іншої слідчої дії, проте працівники не позбавлені права вимагати та відстоювати не тільки свої права як такі, які прямо визначені законом, але й інтереси як такі, що прямо не визначені законом, але випливають з них.

Костянтин Глоба,

адвокат,

керуючий практики антимонопольного та

антиконкурентного законодавства

ТОВ «ЮА «Шевчук та партнери»

По теме:

Как спасать документы и данные от изъятия

Как защитить данные при обыске: приемы антизахвата

Поделиться:

Количество просмотров: 10749

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне