Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




11.12.2013

Чи повинен ФОП на загальній системі реєструвати книгу доходів та витрат за відсутності діяльності?

Здравствуйте! У мене питання. Чи повинен приватний підприємець на загальній системі оподаткування реєструвати книгу обліку доходів та витрат, якщо він не веде ніякої діяльності?

Я зареєструвалася на початку місяця та поки що в мене немає ані доходів ані витрат.

Відповідно до пункту 177.10 Податкового кодексу фізичні особи — підприємці на загальній системі оподаткування зобов’язані вести книгу обліку доходів та витрат та мати підтверджуючі документи на товар.

Форма книги затверджена Наказом Міністерства доходів і зборів 481 від 16.09.2013 року. Відповідно до пункту 1 вказаного Наказу підприємці на загальній системі оподаткування, а також самозайняті особи зобов’язані вести книгу доходів та витрат у якій за підсумком робочого дня, протягом якого отримано дохід, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

При цьому, ані Податковий кодекс, ані Наказ 481 не передбачають можливості для ФОПів не реєструвати книгу у разу відсутності або тимчасового призупинення діяльності. Дані книги використовуються підприємцем для заповнення річної декларації про майновий стан та доходи.

Книга ведеться за вибором платника податків у паперовій або електронній формі за допомогою сервісу Електронний кабінет платника податків. Реєстрація книги здійснюється у податковій службі за заявою підприємця.

Отже, на мою думку, враховуючи те, що законодавством не передбачено звільнення підприємця від ведення книги у разі відсутності або тимчасового призупинення діяльності, ФОП зобов’язаний придбати та зареєструвати книгу.

Джерело: Бухгалтер.com

По теме:

18 октября = 1 января?

С 18 октября общесистемщики должны вести учет по-новому

Поделиться:

Количество просмотров: 7522

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне