Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.01.2015

Реформа соцстраха и изменения в уплате ЕСВ: что нового?

31 декабря подписан и опубликован Закон «О внесении изменений в некоторые законодательные акты относительно реформирования общеобязательного государственного социального страхования и легализации фонда оплаты труда»

Законом України від 29.12.2014 р. №77-VIII створено єдиний Фонд соціального страхування шляхом об'єднання Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань і Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Фонд соціального страхування України здійснюватиме керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та медичним страхуванням, провадитиме акумуляцію страхових внесків, контролюватиме за використанням коштів, забезпечуватиме фінансування виплат за цими видами соціального страхування та здійснюватиме інші функції згідно з затвердженим статутом.

Утримання Фонду здійснюватиметься за рахунок коштів, що надійшли від єдиного внеску, а не за рахунок держбюджету. Кабмін вважає, що це підвищить ефективність управління в сфері зайнятості та соцстрахування, скоротить й оптимізує витрати на управління та спростить обслуговування застрахованих осіб і роботодавців.

Крім того, Закон вносить суттєві зміни до Закону про ЄСВ:

1. Члени сімей фізосіб-підприємців, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності, виключаються з переліку платників єдиного внеску;

2. Підприємці, і на загальній системі і на єдиному податку, зобов'язані платити мінімальний ЄСВ навіть за місяці, в яких вони взагалі не отримували доходів;

3. Збільшуються розміри штрафів:

  • за несплату (несвоєчасну сплату) єдиного внеску — з 10% до 20% від своєчасно не сплачених сум;
  • за донарахування податковою своєчасно не нарахованого ЄСВ — з 5% до 10% від донарахованої суми за кожний повний або не повний звітний період, але не більше 50% від донарахованого ЄСВ.

Крім того встановлено штраф за неподання звіту з ЄСВ — 170 грн (10 н.м.д.г.) і 1020 грн (60 н.м.д.г) за повторне порушення.

3. Роботодавці тепер зобов'язані платити ЄСВ не менше мінімального (розрахований з мінімальної зарплати встановленої законодавством), не залежно від суми нарахованої зарплати. Це, щоправда, не стосується виплат за неосновним місцем роботи.

4. Роботодавці - підприємства та підприємці, які виплачують зарплату або винагороду за договором ЦПХ, — мають право платити ЄСВ (нарахування на ФОП) за ставками з урахуванням понижуючого коефіцієнту (не менш 0,4 для 2015 року), якщо роботодавець дотримується наступних умов:

  • база ЄСВ за період, за який проводиться нарахування, як мінімум в 2,5 рази більше середньомісячної бази нарахування ЄСВ за 2014;
  • середня зарплата по підприємству збільшилася не менше як на 30% порівняно з середньою зарплатою за 2014;
  • середній платіж за працівника (іншу застраховану особу) після застосування коефіцієнта) становить не менше 700 грн;
  • середня зарплата по підприємству становить не менше ніж 3-х кратний розмір мінімальної зарплати.

Детальніше про зміни читайте в перших номерах "ДК" 2015 року.

Источник: «Дебет-Кредит»

Поделиться:

Количество просмотров: 11424

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне