Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




10.11.2017

У жовтні банки продовжили нарощувати кредитування у національній валюті

прес-реліз

За підсумками жовтня 2017 року грошова маса майже не змінилася і становила 1125.3 млрд. грн. Незначне зростання (на 0.1% м/м) було зумовлено зростанням обсягу готівкових коштів в обігу поза банками та залишків за депозитами у національній валюті. Про це свідчать попередні дані «Грошово-кредитної статистики» за жовтень 2017 року.

У жовтні п’ятий місяць поспіль банки продовжували нарощувати кредитування у національній валюті. За місяць залишки за кредитами у гривні збільшилися на 0.9% порівняно з вереснем – до 548.2 млрд. грн. Позитивна динаміка забезпечена приростом залишків не лише за кредитами, наданими населенню, а й за кредитами корпоративному сектору, кредитування якого пожвавилося у ІІІ кварталі цього року. Портфель кредитів бізнесу й домогосподарствам зріс на 0.4% м/м та 3.0% м/м відповідно.

Також зросли залишки за кредитами, наданими в іноземній валюті, - до в 16.4 млрд. дол. США еквіваленті. Цьому сприяв приріст залишків за кредитами, наданими бізнесу – на 1.8% м/м. Водночас, залишки за кредитами, виданими населенню, продовжували скорочуватися – на 1.2% м/м.

Нагадаємо, Національний банк очікує, що за умови відсутності значних негативних шоків фінустанови пришвидшать кредитування бізнесу та активніше видаватимуть кредити населенню.

Депозитний портфель банків в гривні за підсумками жовтня незначно збільшився (на 0.3% порівняно з попереднім місяцем) до 448.7 млрд. грн. Його зростання відбулося за рахунок припливу коштів корпоративного сектору (на 0.7%), в той час як депозитні вклади населення залишилися практично на рівні попереднього місяця.

Залишки за депозитами банків в іноземній валюті (у доларовому еквіваленті) після незначного зростання у вересні скоротилися у жовтні на 1.8% до 13.6 млрд. дол. США. Це пов’язано насамперед зі скороченням залишків за депозитами бізнесу на 4.5% м/м.

У жовтні вартість банківських кредитів у національній валюті дещо зросла. Для корпоративних позичальників – на 0.3 в.п. до 14.2%, так і для населення – на 0.1 в.п. до 28.9%. За підсумками місяця їх вартість для бізнесу становила, для домашніх господарств – на 1.3 в.п. Натомість вартість нових кредитів в іноземній валюті для бізнесу скоротилася на 0.5 в. п.

Вартість банківських депозитних продуктів, як для населення, так і для бізнесу у жовтні залишилася практично без змін. Зокрема, за підсумками жовтня за вкладами фізичних осіб у гривні становила 10.7% проти 10.6% у вересні, за вкладами бізнесу – зберіглася на рівні 8.1%. Аналогічні тенденції демонструвала вартість і депозитів в іноземній валюті.

Детальніше про основні тенденції грошово-кредитного ринку у жовтні 2017 року читайте наприкінці місяця у «Макроекономічному та монетарному огляді» (листопад 2017).

Про тенденції у банківському секторі за перші 9 місяців 2017 року читайте в п’ятому квартальному «Огляді банківського сектору», опублікованому 09 листопада 2017 року.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 817

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне