Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




23.11.2017

У ДФС запропонували відмовитися від спрощеної системи оподаткування

В.о. глави ДФС Мирослав Продан в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» висловив думку, що «потрібно продумати механізм переходу від спрощеної системи оподаткування до загальної, давши термін бізнесу на адаптацію».

«Тоді зможемо закрити ще одне колосальне джерело мінімізації податків. Ми працюємо над тим, щоб податкова звітність не відбирала у дрібних підприємців багато часу. Для цього розширюється функціонал, поліпшується якість сервісів, зручність Електронного кабінету платника. Вам не потрібно ходити до податкової, вдома є комп`ютер та інтернет - відправляйте всі дані через ваш "кабінет". Ми до цього прагнемо. І так обов`язково буде», - зазначив М. Продан.

Він констатував, що в економічно розвинених країнах спрощена система оподаткування також існувала, але вона вводилася на перехідний період, дозволяючи бізнесу встати на ноги після кризи і економічних катаклізмів.

«Формат податкової звітності спеціально робили настільки зрозумілим, щоб підприємцю не доводилося наймати фахівця, щоб справлятися з бухгалтерією. Він міг робити це сам. У нас цей перехідний період затягнувся. Давайте говорити відверто: спрощена система в нинішньому вигляді активно використовується великим бізнесом для мінімізації податків. Фактично, це остання лазівка в законодавстві. Сьогодні мінімізація податків у спрощеній системі набирає обертів, оскільки інших механізмів вже немає.

Наводжу приклад. Величезний супермаркет або мережу спортклубів. Це ж не малий бізнес? Бухгалтера вони можуть найняти? Можуть. Але чомусь працюють через ФОПи. У них навіть немає юрособи. Замість нього десятки, а іноді і сотні ФОПів, на рахунок яких надходить виручка. Дійшли до встановленого ліміту - закрили ФОП, відкривають інший. Це завдає дуже великих втрат бюджету і не має ніякого відношення до дрібним підприємцям», - підкреслив М. Продан.

Говорячи про касові апарати, керівник ДФС назвав їх «єдиним механізмом по наведенню порядку в системі державних фінансів».

«І ми нікуди не підемо від них. Без касових апаратів ми ніколи не переможемо контрабанду, оскільки роздрібні мережі не зможуть її безконтрольно реалізовувати і готівкою розраховуватися з контрабандистами. Поки в Україні можна продати товар за готівку без контролю, до тих пір буде стояти питання контрабанди. У тому числі через схему "піджаків" або "човників". Якщо ніхто не буде купувати цей товар без супутніх документів, не буде і пропозиції. Крапка. Багато країн намагалися вирішити цю проблему по-різному, але всі прийшли до єдиного висновку: потрібні РРО.

А чому обов`язково касові апарати? Наші фахівці, наприклад, розробили модель портативного пристрою, яке є сумісним з ноутбуком, смартфоном або іншим гаджетом. Потрібно тільки встановити програми і мати підключення до інтернету. Пристрій буде коштувати близько 700 грн і не потребуватиме додаткового обслуговування. Один раз купив - і всі твої операції автоматично потрапляють в наш єдиний реєстр операцій.

На нещодавній зустрічі керівництва країни з бізнесом прем`єр-міністр піднімав питання про касові апарати. Він зазначив, що якщо для ФОПів проблема покупки касових апаратів варто тільки у фінансовій площині, то можна розглянути покупку його в рахунок сплачених податків. Держава фактично дарує підприємцю апарат, вартість якого потім компенсується з податків, які він сплатить. Ідею взяли позитивно. Тому вирішення проблеми ми готові запропонувати», - зазначив М. Продан.

За його словами, проблема "човників" або "піджаків" – це, перш за все, проблема законодавства. «Українці зараз через автомобільні пункти пропуску мають повне право завозити товари на EUR500 без митного оформлення. У підсумку на багатьох пунктах пропуску місцеві жителі цілими сім`ями, а то і селами стали працювати "човниками": дроблять великі партії товару по EUR500, вантажать в "бусики" і перевозять через кордон. Але просто взяти і скасувати цю норму - не вихід: адже у нас, крім "човників", десятки тисяч реальних туристів, які, повертаючись в Україну, везуть сувеніри, подарунки. Норму закону потрібно просто доповнити.

Наскільки мені відомо, розроблено кілька законопроектів, спрямованих на вирішення цієї проблеми. Автори пропонують різні обмеження, наприклад, встановити ліміт кількості перетинів кордону з можливістю ввезення товару без оформлення і т.д. Але, з точки зору ДФС, ми в значній мірі знімемо проблему, якщо введемо вимогу за часом перебування людини за кордоном: щоб ввести в Україну товар на EUR500 без оформлення ви повинні знаходитися за кордоном мінімум добу. Після прийняття такого умови човниковий бізнес втратить сенс. Хочу підкреслити: ДФС бачить проблему і розуміє, як її вирішити. Але не ДФС змінює законодавство. Це повинно бути політичне рішення», - зауважив М. Продан.

В.о. глави ДФС також наголосив, що запровадження влітку 2015 року системи електронного адміністрування ПДВ дозволило усунути проблему «податкових ям».

«З "ямами", як способом мінімізації сплати податку на додану вартість, розібралися.

Наступний крок ДФС - боротьба зі схемним податковим кредитом від сільськогосподарських підприємств на спецрежимі оподаткування. Перевели їх на загальну систему - і можливість зловживати з ПДВ в агробізнесі відійшла в минуле.

Третя проблема - "скручування", "пересорт" або, як ми його називаємо в ДФС, "зустрічний транзит". Завдяки системі СМКОР (системи моніторингу критеріїв оцінки ризиків) питання "скруток" і "пересорта" пішли на другий план, хоча система ще не ідеальна і потребує удосконалення.

Тобто, зараз маємо абсолютно інші масштаби, обсяги. Раніше за 20 хвилин створювалися фірми-посередники, які купували імпортний ПДВ. Зараз цього немає. Цей бізнес знищений.

Сьогодні завдяки СМКОР, щоб підприємство мало шанс провести ризикові операції, у нього має бути не менше 25% реальної економічної діяльності.

Іншими словами, це ще не перемога, але дуже суттєвий крок вперед. І це не тільки моя думка. Європейська бізнес асоціація також заявила, що не підтримує спроби скасування СМКОР. Так, впровадження системи йде непросто, так як вона унікальна. Але відбувається процес її доопрацювання. І дуже добре, що є діалог з цього питання, що в роботу активно включився профільний комітет Верховної Ради, створена робоча група за участю депутатів, представників Мінфіну, дФС і бізнесу. Йде пошук оптимальних рішень. Ми бачимо конструктив з боку своїх колег. Яке саме буде прийнято рішення, поки не беруся прогнозувати, але вважаю: у нас немає альтернативи обраному шляху», - резюмував М. Продан.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 5990

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне