Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




11.10.2018

Бюджетне відшкодування ПДВ. Запитання - відповіді

Чи включається до складу загального оподатковуваного доходу фізичної особи — підприємця, яка використовує загальну систему оподаткування та не зареєстрована як платник ПДВ, сума бюджетного відшкодування ПДВ за період, коли така особа була зареєстрована як платник ПДВ?

З контексту п. 177.2 ст. 177 Податкового кодексу вбачається, що об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) i документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Так, до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі - підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

- виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (в тому числі відсотки банку);

- виручка в натуральній (негрошовій формі);

- суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

Водночас для фізичної особи - підприємця, зареєстрованої як платник ПДВ, не включаються до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (робіт, послуг) (п. 177.3 ст. 177 ПКУ).

При цьому фізичні особи - підприємці, які працюють на загальній системі оподаткування та зареєстровані платниками ПДВ, суми доходів і витрат відображають у Книзі без ПДВ.

Якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, то воно надається протягом строків, визначених розділом V ПКУ, незалежно від того, чи залишатиметься така особа зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного відшкодування (п. 184.9 ст. 184 Кодексу).

Таким чином, якщо фізична особа - підприємець, яка працює на загальній системі оподаткування та не зареєстрована як платник ПДВ, отримує бюджетне відшкодування за період, коли вона була зареєстрована платником ПДВ, то суми такого відшкодування не включаються до складу її загального оподатковуваного доходу.

Джерело: Головне управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1477

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне