Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




11.07.2019

Лікарняні та декретні не індексують - Мінсоцполітики

Суми матеріального забезпечення, не одержані з вини органу, що призначає матеріальне забезпечення, виплачують застрахованій особі за минулий час з дотриманням вимог законодавства про індексацію грошових доходів населення. Відповідна норма закріплена в абз. 3 ч. 4 ст. 32 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV. Чи поширюється ця вимога на Фонд соцстраху пояснило Мінсоцполітики.

Міністерство переконане: Фонд соцстраху не є органом, який призначає матеріальне забезпечення, відтак вказана норма не стосується фінансування Фондом страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

газета Приватний підприємець

Підстави для фінансування страхувальників - оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, Вона містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Робочі органи Фонду соцстраху здійснюють фінансування страхувальників протягом десяти робочих днів після надходження заяви - розрахунку.

Тому допомогу по тимчасовій непрацездатності за перші п ять днів тимчасової непрацездатності виплачує роботодавець у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати. За дні тимчасової непрацездатності, починаючи з шостого дня та допомогу по вагітності та пологах виплачують у найближчий строк, установлений для виплати зарплати, але уже після отримання фінансування від робочого органу Фонду на підставі поданої роботодавцем заяви - розрахунку.

Однак, як бачимо, тут жодних висновків хто ж має індексувати матеріальне забезпечення у разі його несвоєчасної виплати.

За логікою Мінсоцполітики - той, хто призначив матеріальне забезпечення, тобто роботодавець.

Але ж допомога у зв'язку з вагітністю і пологами індексації не підлягає, про що прямо написано у ч. 3 ст. 2 Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.1991 р. № 1282-XI. Це ж стосується й лікарняних як виплат, що рахують із середньої зарплати з огляду на п. 3 Порядку № 1078.

Окремого ж механізму для індексації цих виплат із Фонду соцстраху законодавством не передбачено.

Тому і виходить, що за затримку із виплатою лікарняних (декретних) ніхто компенсації не нараховує.

Джерело: лист Мінсоцполітики від 12.06.2019 р. № 313/0/247-19.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1483

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне