Розсилка новин

28.09.2019

Чи входять насправді в пенсійний стаж декрет, навчання та армія: прийшла остаточна відповідь від держави

До страхового стажу входить не тільки період трудової діяльності. Після реформи терміни виходу українців на пенсію будуть залежати від накопиченого страхового стажу.

Потрібно враховувати, що в нього входить не тільки період трудової діяльності.

Експерт зазначила, що з 1 січня 2004 р студенти перестали платити внески з ПФ, тому тим, хто здобував освіту в вищих і середньо-технічних навчальних закладах після цієї дати, роки навчання в стаж для пенсії не йдуть. У той же час до страхового стажу зарахують час навчання на денній формі по бюджетному замовлення до 1 січня 2004 року.

Для жінок, які перебували в декреті до 2004 року, цей період зарахується до стажу незалежно від того, працювала вона чи ні. З 2004 року декретну відпустку зараховується, якщо жінка отримувала соцдопомога.

До 2013 р в стаж не входили 2 місяці перед пологами і 2 місяці після них. З 2013 р цей період зараховується, оскільки з декретних почали відраховувати відсотки в ПФ. З 1 січня 2018 р жінкам буде зараховуватися це час до страхового стажу.

Також йде в стаж термінова служба в армії. Військові частини сплачують внески до ПФ за своїх солдатів з 2007 року. Але складність полягає в тому, що частини почали передавати в ПФ індивідуальні звіти по кожному військовослужбовцю тільки в 2016 році. Очікується, що військові частини протягом 5 років передадуть до Пенсійного фонду ці звіти, і котрі проходили військову службу українцям внесуть цей час з страхового стажу.

Уроки для начинающих предпринимателей

Новий випуск газети!

• Виготовлення випічки: чи можна вдома?
  • Єдинники будуть працювати з РРО
  • Нові облікові форми для єдинників
  • Лікарняні та декретні: неповний час і сумісники
  • Чи сплачувати податок за неоформлену землю