Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




13.10.2019

Соцдопомога по-новому: малозабезпечених працевлаштують або дадуть грошей на бізнес

У програмі діяльності Кабінету міністрів планується змінити систему надання соціальної допомоги

Ми вже писали про те, що однією зі своїх основних цілей уряд ставить забезпеченість кожного громадянина України на рівні реального прожиткового мінімуму. Але це зовсім не означає, що в уряді збираються автоматично підняти виплати всім, хто їх отримує зараз. У цьому матеріалі ми розповімо, що Кабінет міністрів має намір робити для того, щоб матеріальне становище людей, які потребують захисту держави, поліпшилося.

Інвалідам – ​​ваучери на освіту і роботу

В уряді вважають, що люди з інвалідністю зможуть суттєво поправити своє матеріальне становище, якщо працюватимуть в міру сил.

"Людина з інвалідністю, яка може і хоче працювати, повинна мати для цього всі можливості... Наявність інвалідності не повинна бути причиною бідності та ізоляції від суспільства", – йдеться в програмі діяльності Кабміну.

Один з маркерів виконання цього пункту програми – домогтися, щоб через 5 років 40% людей з інвалідністю були працевлаштовані.

Досягати цю мету передбачається різними шляхами. Зокрема, планується розробити якийсь новий механізм, який би краще, ніж зараз, стимулював роботодавців приймати на роботу людей з інвалідністю. А також створити онлайн-платформу, яка допоможе людям з інвалідністю, які хочуть працювати, контактувати з роботодавцями.

З принципово нового – повинні бути введені ваучери на освіту для людей з інвалідністю. Такі ваучери були введені в Україні кілька років тому для людей старше 45 років, які вирішили змінити професію або отримати другу освіту (їх видають в центрі зайнятості). У найближчому майбутньому програму освітніх ваучерів планується поширити і на осіб з інвалідністю, які вирішать оволодіти новою професією.

Тим же, хто захоче спробувати себе в бізнесі, обіцяють допомогу у відкритті власної справи. Мета уряду – збільшити кількість підприємців з числа осіб з інвалідністю до 20% від усіх ФОП. А кількість соціальних підприємств – тобто таких, де працюють переважно особи з інвалідністю або тих, які надають послуги соціально незахищеним українцям – через 5 років має становити принаймні 10% від числа всіх підприємств.

Також в планах – збільшити кількість послуг для людей з інвалідністю, довівши їх до міжнародних стандартів, і розвинути відповідну інфраструктуру, щоб люди з обмеженими можливостями могли легко добиратися на роботу і взагалі не відчували себе в ізоляції. Зокрема, планується розвивати послугу соціального таксі. За українським законодавством, служби соціального таксі можуть створюватися місцевими солодощами (територіальними громадами). З 2018 року в державному бюджеті передбачаються гроші спеціально на придбання машин, обладнаних для перевезень людей з обмеженими можливостями. Поточного року на купівлю таких машин закладено 30 млн грн. Для людей з проблемами опорно-рухового апарату послуга такого таксі безкоштовна.

Крім того, в уряді обіцяють, що через 5 років засобами реабілітації будуть забезпечені всі 100% осіб, які їх потребують. Причому пільги на придбання засобів реабілітації планується частково монетизувати.

Загалом рівень фінансового забезпечення осіб з інвалідністю та тих, хто за ними доглядає, через 5 років обіцяють довести до рівня середньої зарплати в Україні.

Пенсіонерам – прожитковий мінімум, але гідний догляд

З огляду на тенденцію до "старіння" нації, уряд не обіцяє істотного підвищення пенсій за бюджетний рахунок. Грошей на це ні в бюджеті, ні в Пенсійному фонді просто немає.

Уряд готовий гарантувати лише те, що людина похилого віку отримуватиме забезпечення не нижче прожиткового мінімуму. Якщо ж вона хоче на старості мати дохід вище прожиткового мінімуму, подбати про це повинна буде сама.

У програмі уряду ставиться мета "стимулювати відповідальне ставлення до фінансів і їх накопичення на власну старість протягом активного економічного життя". Тобто всі зміни в сфері пенсійного забезпечення будуть спрямовані на розвиток другого і третього рівнів пенсійного забезпечення – через недержавні пенсійні фонди і добровільного.

"Накопичення має бути відповідальністю, передусім, самої людини", йдеться в програмі уряду. Держава ж бере на себе обов'язок тільки "створити умови для забезпечення збереження пенсійних накопичень (превенція шахрайства в пенсійному накопиченні) " і "забезпечувати достатнє інформування" про можливості пенсійного накопичення.

Крім того, уряд планує істотно розширити мережу установ, які надають соціальні послуги для людей похилого віку, і підвищити якість послуг до міжнародних стандартів.

Зокрема, планується "впровадити новітні технології в сфері догляду за особами похилого віку" і підвищити стандарти геріатричних пансіонатів.

Кабмін Гончарука бере на себе обов'язок створити такі умови, щоб через 5 років "кваліфікований догляд був доступний всім людям похилого віку, яким він необхідний, – як в публічному, так і в приватному секторі".

Також планується розвивати систему освітніх послуг для пенсіонерів, щоб активніше залучати їх до громадського життя. У програмі уряду сформульована мета "збільшити тривалість активних років життя на 10% (за методологією ВООЗ)".

Малозабезпеченим збільшать виплати, але скоротять тривалість "складних життєвих обставин"

Основним недоліком існуючої системи надання допомоги малозабезпеченим сім'ям та таким, які опинилися в складних життєвих обставинах, новий уряд вважає те, що ця система не допомагає сім'ям подолати проблеми і почати обходитися без допомоги держави. Тобто малозабезпечені роками отримують допомогу і ніяк не можуть подолати межу бідності.

Підхід до надання допомоги таким сім'ям планується змінити. Як говориться в програмі уряду, соціальна допомога повинна "стимулювати членів сім'ї подолати складні життєві обставини і повернутися до активного економічного та соціального життя". Зокрема, малозабезпеченим не тільки виплачуватимуть соцдопомогу. Працездатним членам таких сімей також допомагатимуть працевлаштуватися на високооплачуванішу роботу або відкривати власний бізнес. За 5 років кожна друга людина працездатного віку, який не працює і чия сім'я отримує фінансову допомогу від держави, має бути працевлаштованою і перестати потребувати допомоги держави – це ще один маркер ефективності роботи уряду, закладений до програми Кабміну.

Насамперед добитися поліпшення ситуації передбачається завдяки оновленню служби соціальної допомоги та навчання фахівців. Також планується створити Єдину інформаційно-аналітичну систему управління соціальною підтримкою населення України – E-SOCIAL, завдяки якій проводитиметься детальна аналітика проблем кожної сім'ї і координуватися зусилля всіх органів влади з надання допомоги. А заодно ця система дозволить виявити нецільове використання коштів та спрямувати їх на підтримку тих, хто цього дійсно потребує.

"Сім'ї, які опинилися в складних життєвих обставинах, зокрема через низькі доходи, отримають своєчасну і професійну допомогу, включаючи фінансову, яка спрямована на швидкий вихід з кризи і подолання складних життєвих обставин", – записано в програмі уряду.

В уряді запевняють: завдяки новому підходу громадяни, які дійсно потребують соціальної допомоги, отримуватимуть її в набагато більших розмірах. Зокрема, "межею бідності" стане розмір реального прожиткового мінімуму (його повинні ще порахувати, але вже зараз ясно, що це буде цифра понад 4000 або навіть 4500 грн). У перспективі планується перейти на оподаткування не окремих людей, а сім'ї (сайт "Сьогодні" розповідав про це в матеріалі "Соцдопомогу за статусом хочуть замінити допомогою за рівнем доходів: що це значить"). Очікується, що завдяки цьому рівень оподаткування багатьох сімей знизиться, в доходи, відповідно, зростуть.

Сьогодні

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1582

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне