Розсилка новин

20.10.2019

Реєстри даних: що можна знайти на кожного українця у відкритому доступі

У Мережі стало можливим знайти номери домашніх і мобільних телефонів, інформацію про рівень доходів і місце роботи тисяч українців

Скоро в Україні у відкритому доступі може з'явитися ще один новий реєстр. Цього разу йдеться про базу даних, де буде зібрана інформація про всіх держслужбовців країни. Про це днями повідомив міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

За останні 4 роки в Україні з'явилися десятки реєстрів, де будь-який охочий може знайти настільки багато особистої інформації, що її вистачить як для перевірки того чи іншого фахівця або об'єкта нерухомості, так і для здійснення будь-яких шахрайств.

Експерти в області права і безпеки проаналізували головні плюси і небезпеки таких відкритих списків особистих даних.

Як розповів нам юрист і адвокат Іван Ліберман, із плюсів можна назвати таке: нинішні реєстри дозволяють оперативно перевірити легітимність роботи того чи іншого адвоката, нотаріуса, приватного виконавця, підприємця або громадської організації. Крім того, за необхідності також кожен охочий, знаючи ПІБ особи, може з'ясувати, чи числиться та чи інша людина в реєстрі боржників. Також вже кілька років як працює Держреєстр майнових прав на нерухоме майно. Користуючись ним, можна з'ясувати, хто є власником того чи іншого будинку, земельної ділянки або квартири.

Але разом із тим відкритою виявилася й інформація, яка в руках шахраїв може стати небезпечною для всіх, про кого йдеться в реєстрі. Отже, як ми з'ясували, в декількох реєстрах можна без зусиль знайти домашній і мобільний телефони приватних підприємців, чітко прописаний вид їхньої діяльності, а в деяких випадках – навіть точну домашню адресу. Навіть після того, як людина припиняє свою діяльність як підприємця, інформація про неї зберігається в реєстрі.

"Зараз багато мобільних телефонів "прив'язані" до банківської карти, тому знаючи номер мобільного, шахраї можуть після ряду комбінацій завдати фінансових збитків, – каже Іван Ліберман. – Крім того, нинішні технології такі, що знаючи номер домашнього телефону і навіть номер автомобіля, шахраї можуть без турбот вирахувати домашню адресу людини. Певні нелегальні бази, які продаються зараз в інтернеті, дозволяють дізнатися персональні дані на людину. Досить, наприклад, знати лише номер автомобіля і можна без особливих зусиль з'ясувати навіть те, що, наприклад, громадянин є фігурантом судових розглядів".

Експерт в області безпеки Сергій Шабовта також наводить ряд прикладів, коли відкрита і закрита інформація в руках шахраїв здатна нанести шкоду.

"На жаль, ми країна, в якій продаж закритої інформації – нерідкісне явище, – каже Шабовта. – Наприклад, поширеним видом злочинності стали афери, де використовується банківська інформація про клієнтів. Тобто, в банках зібрана інформація про рівень доходу конкретної людини, про місце її фактичного проживання, місце роботи, рівень доходу сім'ї. Інформацією розпоряджається в тому числі і начальник служби безпеки банку. Цю людину контролює лише він сам".

За словами Шабовти, ще один сегмент, де чимало афер – сфера нерухомості. Зараз відомості про більшість будинків і квартир занесені до відповідного реєстру.

"Завдяки такому інструменту досвідчений злочинець може добувати інформацію про те, який нерухомістю людина володіє, в якій кількості і яка її вартість. Тобто, може зробити безліч висновків для себе, а інформацію використовувати вже на свій розсуд", – говорить експерт.

Аналізуючи відомості, які містяться в багатьох відкритих реєстрах, можна побачити, що там містяться такі відомості про людину: прізвище, ім'я та по батькові, номер мобільного і часто домашнього телефонів, часто – робочу адресу (якщо мова йде про адвоката або нотаріуса), вид діяльності . Крім того, іноді в реєстрах зустрічаються прізвища осіб, що фігурують в кримінальних справах, хоча рішення суду щодо них ще не винесено.

Як себе убезпечити

Щоб не дати шахраям отримати ваші персональні дані, юристи радять проявляти обережність.

"Наприклад, в якості контактного номера я раджу залишати той номер телефону, яким людина користується виключно для робочих потреб. Тобто, номер не повинен бути "прив'язаний" до банківської карти. Ще краще, якщо з нього здійснюються лише "робочі" дзвінки. Крім того, вся інформація, яку людина залишає для того чи іншого реєстру, жодним чином не повинна розкривати потенційному недоброзичливцю точної домашньої адреси, номера домашнього телефону, віку дітей і їхні контактні дані, а також інші особисті відомості", – каже Іван Ліберман.

Сьогодні

газета Приватний підприємець