Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




16.11.2019

В Україні з'явився перший відкритий реєстр адрес: безкоштовно для влади, громад і бізнесу

Команда проекту “Е-рішення для громад”, що реалізується Центром розвитку інновацій за підтримки програми “U-LEAD з Європою” оголосила про відкриття безкоштовного доступу до розташованого у хмарі Реєстру адрес, який протестовано на пілотних містах/ОТГ з різних регіонів України.

Інструкція доступна на сайті Центру розвитку інновацій - https://cid.center/e-solutions/address_api

Реєстр адрес - це довідник офіційних, повних, верифікованих адрес, які мають офіційний статус. Попри численні дискусії та спроби зробити такий реєстр на національному рівні, українські органи влади та органи місцевого самоврядування, які є першоджерелом адресних даних, змушені працювати з різними адресними базами, дані яких не співпадають та оперативно не актуалізуються.

В Україні немає єдиного та доступного адресного реєстру, і ми вирішили розв’язати цю проблему самостійно, не чекаючи ні на кого. Наше рішення складається з двох елементів: ІТ-інструменти, які дозволяють вести та адмініструвати адреси, це робить громада, вони додають різні перейменування, альтернативи, синоніми та інше. А інша частина призначена для зовнішніх систем, для інтеграції через API. Практика впровадження адресного реєстру в пілотних 30 громадах Проекту показала, що навіть взявши за основу дані з кількох існуючих баз, до них необхідно постійно вносити уточнення. Відсутність єдиного адресного реєстру призводить до неточностей у даних та зайвих витрат бюджетних коштів. Наприклад, у НАІС (ДП "Національні інформаційні системи", - Ред.) є база, що наповнюється лише з актів про власність; ДМС (Державна Міграційна Служба) змушена одночасно працювати з декількома адресними базами і немає надійного єдиного реєстру”, - говорить ІТ-архітектор проекту «Е-рішення для громад», Експерт ЦРІ, директор FDI Ukraine Микола Козлов.

За його словами, скористатися такою базою достовірних адрес можуть усі, кому вона потрібна: адміністратори ІТ-систем органів державної влади та місцевого самоврядування, ІТ-компанії, стартапи та ін. Їм не потрібно розробляти власний довідник, чи актуалізувати його, достатньо лише зареєструватися та можна одразу користуватися.

Відкритий реєстр адрес - це важливий крок до створення нової системи формування даних, які актуалізуються не лише центральними органами влади, але їх першоджерелом - самими громадами. Ми успішно відпілотували цю систему на прикладі 30 громад-учасниць проекту “Е-рішення для громад”. Хмарна система, дані якої розвивають усі користувачі добре себе зарекомендувала. Вже маємо пропозицію підключити цілий регіону - Херсонської області, яка виявила бажання масштабувати весь проект. Якщо держава вирішить підтримувати дане рішення для всієї країни, як це було з Prozorro, ми з радістю допоможемо. Запрошуємо всі зацікавлені органи влади та ІТ-компанії, спільноту відкритих даних до співпраці. Ми раді можливості зробити внесок у розбудову “держави у смартфоні”, - коментує Сергій Лобойко, Голова Центру розвитку інновацій, координатор проекту.

https://decentralization.gov.ua/

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1436

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне