Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




14.12.2019

Особи, які не брали участі в аукціоні, не можуть оскаржувати його результати — КГС

Особи, які бажали взяти участь в аукціоні, але не були зареєстровані, не мають права оскаржувати його результати шляхом пред’явлення вимоги про визнання їх недійсними.

Таку нову позицію висловили в палаті для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду. При цьому судді відступили від висновку, викладеного в раніше прийнятій постанові ВС від 17.04.2018 у справі №5/173/б про можливість оскарження результатів аукціону особою, яка не була учасником торгів, за умови доведення майнового інтересу щодо «власності».

Натомість у справі №5006/5/39б/2012 Господарський суд Донецької області відмовив у задоволенні позовних вимог, оскільки позивач не довів наміру взяти участь в аукціоні, що виключає наявність у нього майнового інтересу та, як наслідок, порушеного права. З такою позицією погодився й апеляційний суд.

У КГС зауважили, що вимагати визнання недійсним результатів аукціону, проведеного з порушенням вимог закону, можуть боржник (зокрема арбітражний керуючий від його імені), кредитори, зареєстровані учасники аукціону, особи, які вважають себе власниками майна, що виставляється на аукціон. Адже якщо особа не змогла взяти участь або перемогти в аукціоні, то визнання недійсним його результатів саме по собі взагалі не поновлює її прав. Тому застосування такого способу захисту на вимогу учасника, інтерес якого порушений, є неприпустимим.

Відповідальність організатора аукціону перед особами, які не змогли взяти участь або перемогти в аукціоні, передбачена в ст.56 закону «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом». Це і є належним способом захисту правомірного інтересу таких осіб. Водночас право на стягнення штрафу мають лише ті особи, які намагалися взяти участь в аукціоні й перемогти.

Джерело: Закон і Бізнес

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 684

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне