Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




19.12.2019

Е-спрощення: як ФОПам пропонують вести облік доходів і витрат

Про автоматизацію податкового контролю і відповідальність за порушення

ОЛЬГА МІШУРОВСЬКА,

керуючий партнер юридичної компанії «Правое Дело

Наприкінці листопада уряд схвалив проєкт закону щодо переведення у цифровий формат трудових книжок. Таким чином Кабінет Міністрів намагається скасувати зайві бюрократичні процедури.

Прибрати й інші перепони для бізнесу пропонують і народні депутати. Так, 4 грудня у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 2524 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців.

Як пропонується спростити діяльність ФОПів та як це виглядатиме на практиці

Проєкт закону передбачає низку змін, які удосконалюють та спрощують взаємодію платника податку (бізнесу) та держави (контролюючого органу) у податковому полі через електронний кабінет.

Як може змінитись відповідальність за помилки

Документом пропонується скасувати необхідність підтвердження технічним адміністратором чи методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок.

Наразі подання платником податків звітності безпосередньо залежить від коректної роботи е-кабінету. Так, у випадку зазначених збоїв у роботі системи підприємець звільняється від відповідальності виключно тоді, коли відповідна системна помилка була визнана технічним адміністратором чи методологом е-кабінету або підтверджена рішенням суду, що спричинює додаткове навантаження на суди.

Це одна з важливих змін на користь бізнесу. Так, щорічно платники податків отримували штрафні санкції за несвоєчасне подання звітності, у зв’язку зі збоями в роботі серверів ДПС. Відтак підприємцям потрібно було доводити свою правоту.

Про спрощення реєстрації документів

Законодавець пропонує скасувати вимогу подавати заяву на приєднання до договору про визнання електронних документів після реєстрації або оновлення ключів кваліфікованого е-підпису. Натомість передбачена автоматична реєстрація в е-кабінеті отриманих від суб’єкта господарювання документів.

Ця пропозиція доповнює логічний ланцюг та процес автоматизації, інакше в чому сенс спрощувати процедури, якщо до кожного документа ще потрібно підкріплення у вигляді заяви.

Водночас чинним законодавством передбачено, що для подання документів через е-кабінет підприємець повинен спочатку подати відповідну заяву та дочекатися її опрацювання податковою. Крім того, документи, що надходять через е-кабінет, реєструються в ручному режимі. Звичайно, такий складний процес уповільнює всю процедуру.

Про е-спілкування з податковою

Документом передбачено, що у е-кабінеті відображатимуться, зокрема, копії податкових повідомлень-рішень та інших документів, які надсилає податковий орган платнику. Також там буде доступна інформація про суму та дату узгодження зобов’язання.

Крім того, податковий орган вестиме е-листування з платником податків, які подали заяву про бажання отримувати документи через е-кабінет. Ці зміни значно зменшать витрати державного бюджету, які йшли на спілкування із платниками податків у «паперовому» вигляді.

Це також дозволить вирішити поширену проблему щодо відображення у платника податків податкового боргу без наявних на те підстав – без врахування факту подання скарги в адміністративному порядку чи звернення до суду до моменту узгодження грошового зобов'язання.

Також через розділення податкової та митної служб, законопроєктом передбачене виключення з переліку функцій е-кабінету тих, що стосуються здійснення митної діяльності.

Як пропонується вести облік доходів і витрат

Серед корисних нововведень для підприємців – скасування вимоги обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та книги обліку доходів та витрат. Такий обов’язок скасовується для фізичних осіб-підприємців (ФОП) 1, 2 та 3 групи, які не є платниками ПДВ.

Зазначена пропозиція знімає певні формальності та часові витрати як для бізнесу, так і контролюючого органу.

Так, чинним законодавством передбачені вимоги для ФОП реєструвати та вести книгу обліку доходів, а штраф за помилки або відсутність такої книги відповідно до Податкового кодексу України становить 510 грн і відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення – до 136 грн.

Водночас ФОПи зазначену книгу або взагалі не отримують, або заповнюють лише у разі перевірки.

Проте законопроєкт лишає платнику податку право вести цю книгу за власним бажанням, як у паперовому, так і в електронному вигляді. Натомість відповідальність за її неведення або помилки у книзі доходів настає тільки тоді, якщо платник податків офіційно повідомив про таке бажання.

У цілому запропоновані нововведення автоматизують, спростять, пришвидшать певні формальні процеси та скасують зайві операційні дії, які забирають час. Завдяки зазначеним змінам бізнес та контролюючий орган зможуть заощадити свої час та гроші. Відтепер чекатимемо на розгляд документа у Верховній Раді – на бажання народних обранців втілити зазначені ініціативи в життя.

Джерело: Mind

газета Приватний підприємець

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 8055

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне