Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




16.04.2020

НБУ дає роз’яснення щодо ідентифікації клієнтів при переказі коштів

З 28 квітня 2020 року оновлюються вимоги до супровідної інформації про платника та отримувача коштів при їх переказі. Це не внесе суттєвих змін в здійснення більшості операцій з переказу коштів, вважають експерти Нацбанку.

Зміни вимог відбуваються в зв'язку з набуттям чинності Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі – Закон). Деякі ЗМІ поквапилися розповсюдити неправдиві повідомлення про зупинку 28 квітня платіжних систем, відповідно, про неможливість проводити звичайні операції з оплати податків і штрафів, послуг і товарів, послуг житлово-комунальної сфери і здійснювати грошові перекази. Нацбанк попереджає, що ці повідомлення і припущення є хибні і не відповідають дійсності.

Закон передбачає наступні дві основні вимоги:

  • ідентифікація і верифікація платника;
  • супровід переказу коштів необхідним переліком даних платника і одержувача.

ідентифікація та верифікація платника тп одержувача коштівНа які операції не поширюється дія нових вимог:

  • сплата послуг ЖКГ, сплату податків, штрафів, інших обов'язкових зборів і платежів (незалежно від суми);
  • сплата кредиту в сумі до 30 тис. грн;
  • сплата товарів і послуг, здійснена платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу), якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми);
  • всі готівкові перекази в межах України в сумі до 5 тис. грн;
  • зняття коштів з власного рахунку.

З метою інформування учасників ринку фінансових послуг, Національний банк направив роз'яснювального листа № 25-0006 / 18603 від 13.04.2020 банкам і небанківським фінансовим установам. У цьому документі містяться рекомендації провести аналіз і привести у відповідність до вимог Закону внутрішніх операційних процесів, провести настроювання автоматизованих систем з метою забезпечення супроводу переказів коштів необхідною інформацією про одержувача та платника.

Згідно проведеної Національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму, оплата послуг ЖКГ є низькоризиковою операцією, вони вимагають мінімальних заходів щодо ідентифікації, верифікації та вивчення клієнта. Тому на ці операції не поширюються вимоги статті 14 Закону про супровід переказу коштів інформацією про платника і одержувача. Це говорить про те, що за допомогою введення одночасно механізмів віддаленої ідентифікації і нових норм Закону можна розширити можливості банків і небанківських фінансових установ по віддаленому ініціюванню та проведенню оплати комунальних послуг.

Джерело: chp.com.ua

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 2502

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне