Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




17.11.2020

Парламент провалив законопроект про відтермінування обов'язкового використання касових апаратів для ФОП

"За" проголосували 17 нардепів

Верховна Рада провалила законопроект № 4313-д для підтримки малого бізнесу про відтермінування обов'язкового використання касових апаратів для ФОП. "За" проголосували 17 нардепів.

Зазначимо, що законопроект про відтермінування РРО розглядали 4 листопада, та у Раді так і не вистачило голосів, тому документ відправили на доопрацювання.

Доопрацьованим проектом передбачається відтермінувати обов'язковое використання касових апаратів для ФОП, крім тих, які здійснюють "ризикові" види діяльності, з 1 квітня 2021 до 1 січня 2022 року.

Ризикові види операцій:

  • реалізація товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізація технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізація лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізація ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • роздрібна торгівля вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону про РРО;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);
  • реалізація текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Тобто при здійсненні цих видів діяльності доведеться застосовувати РРО обов’язково з 1 січня 2021 року.

У разі добровільного встановлення та початку застосування РРО та/або програмних РРО ФОПами, які не зобов'язані їх застосовувати з 1 січня 2021 року, пропонується надати право таким платникам на отримання одноразової грошової допомоги з бюджету.

Розмір одноразової грошової допомоги становить:

  • для платників єдиного податку другої групи - 10% від суми щомісячних авансових внесків з єдиного податку, сплачених за податкові (звітні) періоди 2021 року;
  • для платників єдиного податку третьої групи - 0,5% від обсягу розрахункових операцій, проведених у 2021 році через РРО;
  • для платників єдиного податку четвертої групи - 10% від суми єдиного податку, сплаченого за податкові (звітні) періоди 2021 року, у яких розрахункові операції проводились через РРО.

Крім цього передбачається збільшення розміру загальної площі, дозволеної для надання в оренду на спрощеній системі оподаткування (для житлової нерухомості - до 400 кв.м., для нежитлової - до 900 кв.м.).

А також:

  • розширення переліку побутових послуг населенню, які надаються платниками єдиного податку (послуги репетитора, гувернера, утримання домашніх тварин, у т.ч. дресирування та догляд за ними, послуги рекламних і споживчих -фото -відеоробіт, дизайну, реставрації творів мистецтва, виготовлення творів мистецтва за індивідуальним замовленням);
  • звільнення від застосування РРО та/або ПРРО платників єдиного податку другої групи за критеріями місця здійснення діяльності та/або розміру загальної площі торгового об'єкту (виключно в одному торговому об'єкті, що перебуває у власності чи користуванні платника єдиного податку, та загальна площа якого не перевищує 60 кв. метрів - у селах або селищах, та 40 кв. метрів - у містах).

Передбачається і пом'якшення відповідальності суб'єктів господарювання за порушення порядку застосування РРО, включаючи звільнення від відповідальності суб'єктів господарювання, які проводять розрахункові операції без використання режиму попереднього програмування найменування товару, збільшення до двох мінімальних заробітних плат різниці суми залишку готівки в касі для незастосування штрафу, звільнення від штрафу пов'язаного із створенням та зберіганням інформації на контрольній стрічці і за неподання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням програмних РРО.

До платників єдиного податку, у разі ненадання документів, що підтверджують право власності чи право користування на торговий об'єкт та/або недопуск до проведення обміру торгових об'єктів з метою перевірки відповідності торгового об'єкту вимогам щодо застосування або не застосування РРО та/або ПРРО, за рішенням контролюючих органів застосовується фінансова санкція у розмірі триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100 грн).

112.ua

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1353

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне