Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




27.01.2021

Актуально про газ: відповіді на найпоширеніші питання

Скільки українці сплачуватимуть за газ? Як змінити компанію-постачальника? Чи можливо знизити тариф? В управлінні паливно-енергетичного комплексу та енергозбереження Дніпропетровської ОДА відповіли на найпоширеніші питання споживачів газу.

1.Днями Уряд прийняв постанову, якою встановив граничну ціну на газ для побутових споживачів. Скільки тепер українці сплачуватимуть за газ?

За дорученням Президента України 18 січня Уряд визначив своєю постановою граничну верхню межу у ціноутворенні на побутовий газ для населення з 1 лютого цього року на рівні 6 грн 99 коп.

2.До якого часу діятиме цей тариф?

Ця гранична межа, згідно рішення Уряду, буде діяти до закінчення цього опалювального сезону. Як показує практика, у тому числі минулого 2020 року, після закінчення опалювального сезону ціна газу знижується, адже попит на нього суттєво зменшується.

3. 6,99 грн за куб.метр – це максимальна ціна? Чи можливі варіанти зниження тарифу для споживача?

Звичайно, що верхня межа – це той максимум, який може бути. І компанії-газопостачальники можуть і мусять, якщо вважають себе клієнтоорієнтованими, пропонувати своїм клієнтам-кінцевим споживачам, більш привабливі та цікаві умови, ніж верхня межа. Тільки так розвивається справжній цивілізований ринок.

4. Як змінити постачальника газу?

Це сьогодні виявилось найбільш гострим питанням. Необізнаність кінцевого споживача спонукає деякі газопостачальні компанії зловживати своїм псевдо монопольним становищем. Ринок газу запрацював в Україні ще наприкінці літа минулого року, але, через недостатню інформованість населення, якихось реально суттєвих коректив в існуючих взаємовідносинах споживачів та газопостачальників не відбулося. Можливо хтось вважає, що змінити газопостачальника важко або навіть неможливо, але це не так. Сьогодні в Україні на ринку газу працює близько 50 компаній, які мають відповідні ліцензії. З їх переліком можна ознайомитись на сайті НКРЄКП. З власного комп’ютера вдома можна зайти на їх сайти і ознайомитися з умовами. Заключити контракт, наприклад, з державним «Нафтогазом» можна навіть через «Приват 24». Споживачі сьогодні мають вибір і право обрати собі ту компанію, яка пропонує або найнижчу ціну або, наприклад, має велику мережу центрів обслуговування клієнтів. Вибір завжди має бути за кінцевим споживачем!

5. Як вплине встановлення граничної ціни на ринок газу в Україні? Чи не зупинить його розвиток?

Я впевнений, що подальший розвиток ринку газу в Україні, як мінімум, залежить від наступного:

- Обізнаності споживачів у своєму праві вибору найліпших для себе умов;

- Збільшення компаніями-постачальниками газу через засоби масової інформації відомостей про себе та свої пропозиції для клієнтів та, у разі потреби, відкриття додаткових центрів обслуговування клієнтів, щоб бути ближче до пересічного споживача.

І, як наслідок, це боротьба газопостачальників за свого клієнта, адже кінцевий споживач почне таким чином диктувати свої умови. І якщо якийсь роками існуючий газопостачальник відчує відтік клієнтів до компанії з вигіднішою ціною – він буде змушений формувати ціну відповідно до попиту, а не власних бажань.

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1187

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне