Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




28.01.2021

Українців захистять від бандитських методів колекторів: що за закон прийняла Рада

В Україні почалося врегулювання роботи колекторів. В країні запроваджуються обмеження, які повинні захистити боржників від бандитських методів стягнення – втручання в особисте життя, погроз, шантажу, нічних дзвінків тощо. По суті, на колекторів чекає "етичний кодекс", за порушення якого будуть карати.

Зміни передбачені законопроєктом № 4241, який Верховна Рада прийняла в першому читанні 27 січня. У Національному банку і партії "Слуга народу" перерахували основні новели, що набудуть чинності, якщо документ ухвалять остаточно:

З'явиться реєстр колекторських компаній.

Його буде вести Нацбанк. Без реєстрації в цьому реєстрі колектори не зможуть працювати. Планується, що реєстр буде публічним, тобто перевірити компанію зможе кожен бажаючий.

Запровадять кодекс поведінки колекторів, НБУ буде стежити за його дотриманням. Колекторам заборонять прямо загрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати вночі або приховувати номер. Крім того, колектор буде повинен називати своє ім'я, назву компанії, підставу дзвінка і розмір боргу. А на вимогу боржника – ще й надавати підтверджуючі документи протягом 7 днів.

Якщо колектор не виконуватиме вимоги, на нього можна буде скаржитися в Нацбанк. Саме НБУ займеться покаранням порушників.

За порушення почнуть карати.

Місце в Україні, де колекціонери знаходять справжні скарби Законопроєкт передбачає штрафи від 51 до 102 тис. грн і виключення з Реєстру колекторських компаній.

З'явиться нове правило для банків.

Банк або інша фінансова компанія, що надає кредити, буде зобов'язана публікувати інформацію про колекторські компанії, з якими співпрацює.

"Кожен безперечно повинен сплачувати свої борги. Але будь-яке стягнення повинно відбуватися виключно в межах закону і без приниження людської гідності", – додав голова профільного комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев.

Нагадаємо, ще в грудні 2019 року в Україні прийняли в першому читанні інший закон про захист від недобросовісних колекторів. Документ так і не розглянули у другому читанні.

"Сьогодні"

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1323

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне