Розсилка новин

01.02.2021

Судова практика: помилково сплачений збір на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі-продажу нерухомого майна повертається за поданням міського органу управління ПФУ

Вісник. Офіційно про податки

Органом пенсійного фонду особі відмовлено у задоволенні заяви про повернення збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з операції купівлі-продажу нерухомості з посиланням на те, що подані особою документи не підтверджують факт непридбання житла у минулому чи придбання житла вперше. Вважаючи таку відмову протиправною, особа звернулась до суду за захистом своїх порушених прав.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції дійшов висновку про те, що заявлені до суду вимоги є обґрунтованими, а тому задовольнив позов. Перший ААС із доводами та висновком суду першої інстанції не погодився та прийняв рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, керуючись таким.

Облік надходження платежів ведеться спеціалістами відділу обліку надходження платежів управлінь ПФУ у районах, містах та районах у містах, а також у містах та районах. Повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів, пені, платежів та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням (висновком) органів, що контролюють справляння надходжень до бюджету.

На підставі зазначеного Перший ААС дійшов висновку про те, що помилково сплачені кошти збору з операцій купівлі-продажу нерухомого майна повертають за поданням (висновком) міського управління ПФУ, а не обласного управління ПФУ (відповідач у справі). Отже, з урахуванням того, що особою заявлено вимоги до неналежного відповідача, у задоволенні позовних вимог має бути відмовлено.

/постанова ВС від 11.11.2020 р. у справі № 360/2687/20/

Additional Info