Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




05.02.2021

НБУ повідомив, коли підвищить облікову ставку у 2021 році

Національний банк готовий підвищувати облікову ставку для приведення інфляції до цілі. Про це йдеться у щоквартальному Інфляційному звіті за січень 2021 року.

Зважаючи на наявний баланс ризиків, здебільшого тимчасовий характер поточних проінфляційних чинників, а також слабку інвестиційну активність та пригнічені настрої бізнесу на тлі ужорсточення карантину, Правління Національного банку залишило облікову ставку незмінною в січні 2021 року.

Водночас Національний банк бере до уваги погіршення інфляційних очікувань наприкінці минулого року, а також посилення фундаментального тиску на ціни з боку споживчого попиту. Якщо вплив цих факторів зростатиме й надалі та не компенсуватиметься іншими факторами, зокрема суттєвим припливом капіталу, Національний банк підвищить облікову ставку. Це дасть змогу стримати прискорення інфляції у 2021 році та повернути її до цілі у 5% у 2022 році.

З огляду на низькі минулорічні урожаї, подорожчання енергоресурсів та подальше зростання споживчого попиту пришвидшиться зростання цін. Темпи зростання адміністративно-регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби та подорожчання електроенергії. Додатковим проінфляційним фактором буде підвищення мінімальної зарплати. З огляду на зазначений розвиток подій Національний банк прогнозує підвищення облікової ставки у 2021 році. Масштаби підвищення залежатимуть від інтенсивності впливу негативних факторів.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 948

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне