Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




12.03.2021

Новації у веденні обліку фізичними особами - підприємцями

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. З 1 січня 2021 року для фізичних осіб - підприємців змінюється порядок ведення обліку доходів і витрат.

Фізичні особи – підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність зобов'язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності за встановленою формою в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Типова форма такого обліку та порядок його ведення визначається Міністерством фінансів.

На сьогодні і до моменту затвердження нової форми залишається чинною діюча Книга обліку доходів і витрат (далі - Книга).

Фізичні особи – підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку I, II та III без ПДВ груп, мають право вести облік у довільній формі як у паперовому, так і в електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. Платники єдиного податку III групи зі сплатою ПДВ - шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Разом з цим, інформація про доходи має відповідати змісту первинних документів за відповідний період.

Також, з 1 січня 2021 року скасовано вимогу для платників єдиного податку щодо реєстрації Книги у податкових органах. Платникам не потрібно подавати будь-які заяви чи повідомлення до контролюючого органу щодо скасування реєстрації Книг, які були зареєстровані у 2020 році.

У відомстві зазначають, що при веденні обліку у довільній формі платники єдиного податку можуть застосовувати будь-який спосіб обліку доходів: записи у будь-якому довільному реєстрі - паперовому зошиті, журналі, чи в електронній таблиці у файлі Excel.

При цьому, зміни щодо форми ведення обліку доходів і витрат не скасовують обов'язку для всіх платників податків щодо ведення обліку доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів (документів на придбані товари) та їх належне зберігання. Для платників єдиного податку, які є платниками ПДВ, продовжуватимуть діяти всі вимоги Податкового кодексу України щодо обліку ПДВ.

Книги, які фізичні особи – підприємці вже не будуть використовувати необхідно зберігати ще три роки.

Головне управління ДПС у Луганській області

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 6185

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне