Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




06.09.2021

ФОПам пояснили порядок застосування РРО при отриманні онлайн оплати за замовлені товари

ФОПи все частіше звертаються до ДПС для роз'яснення порядку застосування РРО у випадку продажу своїх товарів, замовлених через Інтернет.

В ІПК ДПС від 26.07.2021 р. № 2887/ІПК/99-00-07-05-01-06 податківці відповіли ФОП групи 2, яка планує на добровільних засадах застосовувати програмний РРО при продажу меблів, виготовлених за індивідуальними замовленнями, у тому числі зробленими через Інтернет.

Також читайте! Чи передбачені для ФОП обмеження при торгівлі товарами із Amazon, Aliexpress, Ebay

1. Чи створювати розрахунковий документ у день відправки меблів замовнику із зазначенням найменування товару, його повної вартості та форми оплати "кредит" із вкладенням у відправлення меблів компаніями "Нова Пошта" та "Делівері" накладеним платежем?

У разі доставки товару поштою (кур'єрською службою) та проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або в кредит, необхідно надати покупцеві разом з товаром розрахункового документа встановленої форми та змісту із позначенням у ньому форми оплати "кредит/післяплата/відстрочка платежу".

2. Чи зобов'язаний підприємець наступного банківського дня після отримання коштів від компанії-перевізника на свій рахунок додатково створювати розрахунковий документ із зазначенням "Погашення кредиту" за формою оплати "безготівково" та надсилати його електронними засобами зв'язку покупцю?

Законодавств не передбачає створення додаткового розрахункового документа внаслідок отримання коштів на свій рахунок від компанії-перевізника.

3. Чи потрібно підприємцю створювати розрахунковий документ на повернення коштів із зазначенням у ньому форми "безготівкова" у разі відмови покупця від замовлення та поверненні йому авансового платежу?

При поверненні підприємцем замовнику авансового платежу створюють на РРО/програмному РРО розрахунковий документ на таку операцію, і зазначають форму розрахунку, за допомогою якого здійснено повернення коштів.

У разі повернення коштів замовнику із використанням ЕПЗ, підприємець забезпечує надання/відправлення йому відповідного розрахункового документа, що засвідчить повернення коштів, сплачених ним раніше у вигляді авансового платежу із зазначенням форми, якою здійснюється повернення коштів.

Коли ж повернення коштів заявнику буде здійснено через банківські системи обслуговування за умови використання реквізитів розрахункового рахунку у форматі IBAN, то РРО/програмний РРО застосовувати не потрібно.

4. Чи достатньо підприємцю за умови доставки меблів найманим вантажним транспортом зареєструвати один програмний РРО "пересувний" на адресу виробництва меблів або потрібно реєструвати два програмних РРО - "стаціонарний" і "пересувний"?

Якщо господарський об'єкт (транспортний засіб) належить та/або використовуються іншим суб'єктом господарювання (стороннім вантажним перевізником), то підприємець не може зареєструвати програмний РРО на такий транспортний засіб.

Тож, підприємець має зареєструвати РРО/програмний РРО на адресу виробництва та при доставці меблів замовнику забезпечити надання йому відповідного розрахункового документа.

Водночас суб'єктам господарювання не заборонено реєструвати у органах ДПС декілька РРО/програмних РРО.

Також ДПС вказує, що можливість ідентифікації оплат, здійснених за допомогою платіжного сервісу, має забезпечуватись фінансовим партнером (посередником в контексті звернення), який фактично надає інформацію про перекази на рахунки підприємця, методом формування для такого платника персоналізованої виписки про рух коштів на його рахунках.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 1005

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне