Розсилка новин

15.09.2021

Податкову реформу-2021 готують до другого читання – комітет розглядає правки до законопроекту № 5600

В Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики ВРУ почали розгляд у другому читанні законопроекту № 5600. Голова профільного комітету проінформував, що до всього законопроекту № 5600 подали майже 11400 поправок. Тож через великий обсяг законопроекту, правки до нього розглядатимуть блоками, виділеними за темами (пропонують більше 20 тем).

Першою розглянули тему повноважень органів місцевого самоврядування, зокрема, надання їм інформації про боржників-фізосіб і скасування вимог регуляторного законодавства до рішень про встановлення місцевих ставок оподаткування.

Також на засіданні розглянули поправки, які стосуються таких тем:

- запровадження заборони виїзду за кордон для керівників юридичних осіб - боржників;

- звільнення від ПДВ операцій з інвестиційним золотом;

- надання можливості контролюючому органу права здійснювати аудіо та відеозапис під час перевірок і ряду технічних правок;

- мінімальне податкове зобов'язання;

- порядок обміну інформацією.

Голова комітету у своєму Telegram каналі поділився напрацюваннями до 2-го читання законопроекту № 5600 в частині таких блоків:

1) адміністрування податків:

- виключено положення про податкову заставу на період оскарження ППР;

- врегульовані процесуальні питання щодо права контролюючого органу на звернення до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи, зокрема:

а) збільшено строк не погашення боргу, як підстави звернення контролюючого органу до суду, з 30 календарних днів до 240,

б) урегульовано додаткові підстави для скасування такої заборони: окрім погашення боргу додано зміну керівника боржника, або у разі початку судових процедур у справах про банкрутство стосовно такого боржника,

в) передбачено ведення Реєстру керівників платників податків-боржників для оперативного отримання відповідної інформації платниками податків;

г) чітко прописано процедуру прийняття судом відповідного рішення, у тому числі передбачено право на апеляційне та касаційне оскарження такого рішення;

- передбачено право контролюючого органу щодо надсилання запитів у випадку виявлення фактів, що свідчать про потенційне порушення, обмежено правом платника податків не надавати інформацію та документи, якщо така інформація/документи вже була надана контролюючого органу у минулому;

- передбачено, що контролюючий орган не має права на погашення податкового боргу через інкасо, у випадку якщо сума боргу дорівнює чи перевищує заборгованість держави перед платником податків із бюджетного відшкодування;

- надано можливість під час перевірок здійснювати звукозапис, фото-, відео- фіксацію та відповідно використовувати такі записи як підставу для висновків акту перевірки;

2) податок на прибуток:

- вдосконалено механізм списання збитків великими платникам податку на прибуток, а саме збитки враховують до повного їх погашення, але частинами по 50% щороку. Якщо сума збитків, яка залишилась, становитиме до 10 % від фінрезультату, то такі збитки враховують у повному обсягу. Першим звітним періодом буде 2022 рік.

- коригування фінрезультату на суми безповоротної фіндопомоги застосовують лише тими платниками, що включили таку допомогу до витрат і надали її пов'язаній особі, що задекларувала за минулий період збитки;

- звільнено від оподаткування прибуток виробників свійської птиці. Проте з переліку свійської птиці виключено вирощування курей;

3) мінімальне податкове зобов'язання:

- пільга щодо звільнення від ПДФО доходів з реалізації власно вирощеної продукції залежить не від розміру земельної ділянки, а від розміру отриманого доходу і надається, коли розмір доходу не перевищує 12 розмірів мінімальної зарплати (у пп. 165.1.24 ПКУ замінено пільгу щодо звільнення доходів, отриманих з 2 га на пільгу, що має грошовий вираз доходу 12 МЗП, в першому читанні пропонувалося 0,5 га);

- фізичним особам, яким земельні ділянки належать на праві власності або користування, контролюючий орган не нараховуватиме мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) на земельні ділянки, які станом на 01.01.2022 року знаходились у межах населених пунктів (у першому читанні пропонувалося не нараховувати МПЗ на земельні ділянки розмір якої (яких) не перевищував 0,5 га);

- порядок зарахування сплачених податків в рахунок МПЗ диференційовано між сільгсптоваровиробниками і не сільгосптоваровиробниками;

- для забезпечення справедливості нарахування МПЗ по земельних ділянках державної та недержавної форми власності передбачено зарахування в рахунок сплати МПЗ лише 20% орендної плати за земельні ділянки, що належать до державної або комунальної власності (в першому читанні пропонувалося зараховувати повністю);

- перший період нарахування МПЗ - 2022 рік. Тобто МПЗ буде нараховуватися у 2023 році за 2022 рік. У першому читанні передбачалась сплата за 2021 рік.

- передбачені перехідні положення щодо застосування коефіцієнта при визначенні МПЗ. У 2022 та 2023 роках, коефіцієнт зменшений з 0,05 до 0,04;

4) місцеві податки:

- виключено питання оподаткування платою за землю земельних ділянок, у випадку користування без оформлення правовстановлюючих документів, в тому числі у разі самозахвату;

- уточнено вимоги до ППР в частині детального розрахунку суми податку та розшифровки реквізитів об'єктів оподаткування по платі за землю, податку на нерухомість та по транспортному податку;

5) ПДВ:

- виключено положення про оподаткування ПДВ другого та наступного постачання житла;

- виключено положення про встановлення додаткових вимог до права на бюджетне відшкодування (включення відповідних витрат у розмірі не менше 8% продажної ціни таких виготовлених товарів);

- збільшено строки по включенню до податкового кредиту зареєстрованих ПН з 185 днів (І читання) до 366 календарних днів;

- поширено касовий метод також на постачання житлово-комунальних послуг, в межах яких нараховують плату за абонентське обслуговування,

- продовжено до 2025 р. пільги щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання.

6) ПДФО:

- передбачено оподаткування операцій з продажу третього та більше об'єктів нерухомого майна за ставкою 18% від чистого доходу. При цьому така ставка не поширюється на продаж майна, отриманого у спадщину;

- передбачено, що за ставкою 0% може оподатковуватись продаж земельної ділянки с/г призначення, безпосередньо отриманої платником податку у власність у процесі приватизації земель державних КСП, або приватизації земельних ділянок, які перебували у користуванні такого платника, або виділеної в натурі (на місцевості) власнику земельної частки (паю), а також таких земельних ділянок, отриманих платником податку у спадщину.

- до складу витрат ФОП включаються витрати на платежі на користь організацій колективного управління;

7) рента:

- запроваджено диференціацію ставок оподаткування марганцевих руд;

- уточнено ставки рентної плати за використання підземної води у зв'язку зі зміною адміністративно-територіального поділу;

- уточнено, що для ЖКП передбачено застосування до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3 в частині виключно до обсягів води технологічних нормативів використання питної води, визначених відповідно до законодавства про питну воду, питне водопостачання та водовідведення.

Джерело

Additional Info