Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.09.2021

Депутати підтримали законопроект, який обкладе податками служниць та прибиральниць будинків

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні підтримав законопроект, який обкладає податками прибиральниць та няньок. Законопроект має назву про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників (р. № 5695, н.д. Констанкевич І.М. та інші).

Автори у пояснювальній записці зазначають, що, за оцінками Держстату, в Україні загальна кількість працівників, які надають побутові та персональні послуги в сім’ях, становить близько 162 тис. осіб. При цьому роботодавці не реєструють та не сплачують за них внески.

На думку депутатів, однією з головних причин неформальної зайнятості домашніх працівників є перш за все відсутність належного регулювання їх діяльності законодавством про працю.

Народні депутати пропонують внести у Кодекс законів про працю України (КЗпП) поняття «фізична особа, яка використовує найману працю». Передбачити, що домашній працівник має такі права та обов’язки, як і решта. Наприклад, підставою для розірвання договору з таким працівником буде наявність протиправних дій, які завдали або могли завдати шкоди життю чи здоров’ю членів домогосподарства, або відсутність на роботі протягом понад 5 днів поспіль, або понад 10 календарних днів протягом 3-х місяців поспіль, якщо працівник письмово не повідомив та надав підтвердження про поважність причин своєї відсутності, тощо. У свою чергу роботодавець має забезпечити безпечні умови праці, а також виконувати решту вимог законодавства.

Також вводиться ціла глава ХІ-А, що має назву «Праця домашніх працівників».

Домашній працівник – фізична особа, яка займається домашньою працею в рамках трудових відносин з роботодавцем.

Домашня праця – це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства.

При цьому не вважається домашньою працею робота з обслуговування домогосподарства, яка здійснюється особою нерегулярно, але не більше 40 годин на місяць.

Домогосподарством вважається сукупність осіб, які спільно проживають в одному житловому приміщенні або його частині, забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство, повністю або частково об'єднують та витрачають кошти. Домогосподарство може складатися з однієї особи. Роботодавцем вважається фізична особа, яка є одним із членів домогосподарства.

Депутати пропонують, аби з домашніми працівниками укладався трудовий договір (контракт), який є основним документом для виникнення, зміни та припинення трудових відносин. Роботодавець має повідомити центральні органи виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття домашнього працівника на роботу.

Трудовий договір (контракт) укладається в письмовій формі у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу і зберігаються у кожної зі сторін.

Укладений з домашнім працівником трудовий договір (контракт) обов’язково має містити:

повне ім’я та адресу роботодавця та працівника;

місце роботи домашнього працівника;

дату початку дії договору та, у випадку укладення строкового трудового договору (контракту), - дату його закінчення;

вид та обсяг роботи домашнього працівника;

розмір заробітної плати, спосіб розрахунку та терміни її виплати; тривалість робочого часу і відпочинку для домашнього працівника, зокрема умови надання щорічної оплачуваної відпустки;

Сторони самостійно вирішують питання щодо необхідності ведення первинної облікової документації та трудової книжки домашнього працівника.

Не допускається прийняття на роботу домашніми працівниками осіб молодше 16 років.

За допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків пропонують карати штрафом у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати (на даний час це 60 000 грн.), встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження.

Єдиний внесок для осіб, які є домашніми працівниками і беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, встановлюється у розмірі 22 відсотки до суми нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати.

Альтернативний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників (р.№ 5695-1, н.д. Абрамович І., Плачкова Т.) було відхилено.

Ціла дискусія розгорілася довкола законопроектів про пільговий проїзд на транспорті та інших пільг.

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651, Кабінет Міністрів України) – уряд на місця на пільги проїзду.

- про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651-1, н.д. Королевська Н. та інші) - відновлюют

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651-2, н.д. Устінова О. та інші) відновлюють з бюджету

- про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пільг з оплати проїзду та деяких інших пільг (р. № 5651-3, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.) відновлюють з бюджету

Кабмінівський законопроект пропонує перекласти видатки на оплату пільгового проїзду на місцеві бюджети. А от законопроекти Олександри Устінової та Юлії Тимошенко, навпаки, зобов’язують відшкодовувати пільговий проїзд перевізникам за кошти державного бюджету.

Зрештою, депутати вирішили напрацювати спільне рішення на основі роботи Комісії і повернутися до нього пізніше.

Решта законопроектів була відправлена на доопрацювання:

- про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальні послуги» щодо підвищення розміру компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду (р. № 4283, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М.) на доопрацювання.

- про внесення змін до статті 13 Закону України «Про соціальні послуги» щодо підвищення розміру компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду (р. № 4283-1, н.д. Королевська Н. та інші)

- про внесення змін до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» щодо збільшення сум індексації заробітних плат, пенсій, стипендій, державної допомоги особам з інвалідністю, державної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та інших грошових доходів населення (р.№ 4005, н.д. Тимошенко Ю., Цимбалюк М. та інші).

- про внесення змін до деяких законів України щодо збільшення сум індексації заробітних плат, пенсій, стипендій, державної допомоги особам з інвалідністю, державної допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві та інших грошових доходів населення (р.№ 4005-1, н.д. Королевська Н. та інші)

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 831

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне