Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




30.09.2021

Кабмін запровадить перевірки для осіб, які отримують пільги та субсидії

Кабмін контролюватиме якість надання соціальних послуг: призначення субсидій, пільг тощо, а за порушення надавачів та отримувачів таких послуг каратимуть. Про це йдеться у законопроекті, розробленому Міністерством соціальної політики України.

У пояснювальній записці зазначено, що метою прийняття акта є посилення адресності надання окремих видів соціальної підтримки через підвищення ефективності роботи осіб Національної сервісної служби.

У проекті зазначено, що суб’єктами державного контролю за дотриманням законодавства під час надання соціальної підтримки є Міністерство соціальної політики. Об’єктами контролю є місцеві державні адміністрації, що забезпечують надання соціальної підтримки, органи, що призначають і здійснюють виплату державної допомоги, пільг, житлових субсидій та інших виплат, що проводяться за рахунок коштів державного бюджету; виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад, надавачі соціальних послуг; юридичні особи/фізичні особи-підприємці, які мають ознаки надання соціальних послуг; отримувачі соціальної підтримки.

Представники міністерства можуть здійснювати проведення планових та позапланових перевірок.

Суб'єкт державного контролю розробляє та подає на затвердження Міністерства соціальної політики методичні рекомендації здійснення державного контролю за дотриманням вимог законодавства під час надання державної допомоги, планує, організовує та координує діяльність уповноважених осіб суб'єкта державного контролю; готує пропозиції по удосконаленню законодавства, повідомляє про виявлені під час перевірки проблеми, отримує дані осіб для встановлення права на соціальну підтримку, складає акти перевірок, приписи про усунення порушень вимог тощо.

Контроль здійснюється шляхом проведення:

Якщо уповноважені особи контролю знайдуть порушення, то мають звернутися до суду щодо застосування заходів реагування у вигляді повного або часткового зупинення роботи надавачів соціальних послуг, планових і позапланових перевірок, письмової заяви про здійснення державного контролю, припису щодо усунення порушень вимог законодавства, виданого за результатами проведення суб'єктом контролю попереднього заходу державного контролю; звернення фізичної особи про порушення законодавства з питань соціальної підтримки, доручення Прем'єр-міністра України про перевірку об'єктів державного контролю у зв'язку з виявленими системними порушеннями тощо.

Підстави для видачі суб'єктом державного контролю приписів надавачу послуг:

  • у сфері надання соціальних послуг у разі: порушення надавачами соціальних послуг вимог до діяльності; порушення вимог державних стандартів;
  • у сфері надання державної допомоги, пільг, житлових субсидій та інших виплат, що проводяться за рахунок коштів державного бюджету, у разі порушення законодавства під час надання такої допомоги.

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 740

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне