Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




01.12.2021

Зустріч Директора БЕБ з представниками ЗМІ. Про рекордну кількість заявок на конкурси та передачу справ до Бюро

29 листопада в національному інформаційному агентстві Укрінформ проходила зустріч  Директора Бюро економічної безпеки України Вадима Мельника з представниками ЗМІ.

 

Головні тези прес-конференції: 

 

Основа нової моделі – аналітичний блок

 

24 листопада Кабінет Міністрів України видав розпорядження про початок роботи Бюро економічної безпеки України. БЕБ – це новий орган виконавчої влади, головне призначення якого зупиняти кримінальні прояви в усіх сферах економіки, базуючись на роботі аналітичної, а не силової складової. 

 

 

Рекорд запуску БЕБ

«Я вважаю, що запуск Бюро економічної безпеки здійснено у найкоротші і, навіть,  рекордні строки - 10 місяців з моменту прийняття Закону «Про Бюро економічної безпеки» та через 3 місяці з дня призначення директора», - зазначив Вадим Мельник.

 

Для порівняння, терміни запуску інших органів:  НАБУ стартувало через 13 місяців після прийняття закону і через 7 місяців після призначення директора, а ДБР - через 36 місяців після прийняття Закону і через 12 місяців після призначення директора. Врахування досвіду цих відомств певною мірою і дозволило зменшити терміни запуску Бюро.

 

 

Приміщення для БЕБ

24 листопада Кабмін видав ще одне розпорядження про передачу до БЕБ приміщення  у Києві за адресою Шолуденка, 31. Переваги цієї будівлі  - наявність категорованих приміщень для роботи детективів та аналітиків обладнаних спеціальним зв’язком для роботи з конфіденційною інформацією, кімната для зберігання збої, для роботи з таємними документами, забезпечення кіберзахисту, огорожа та захист від зовнішнього спостереження та втручання. 

 

«Я хотів би подякувати Кабінету Міністрів України  за оперативне прийняття рішення про передачу будівлі для БЕБ,  Міністерству фінансів і Державній податковій службі – за погодження передачі цих приміщень, а також Народним депутатам України – за допомогу та сприяння у цьому процесі», - наголосив В. Мельник. 

 

За оцінками фахівців, це дало змогу зекономити видатки державного бюджету у розмірі півмільярда гривень та почати практичну роботу підрозділів центрального апарату вже сьогодні. 

 

Повноваження та підслідність БЕБ

 

Надзвичайної важливості набуло прийняття законопроєкту 3959-1, яким БЕБ введено до КПК,  тобто відомство повноправно стало суб’єктом, який може розслідувати кримінальні провадження. Відтак функції розслідування економічних злочинів, які були у СБУ, Нацполіції, ДБР, Податкової міліції (яка ліквідована) переходять у Бюро економічної безпеки. 

 

Закон «Про внесення змін до адміністративного та кримінального законодавства щодо запровадження діяльності Бюро економічної безпеки України» відтепер визначає підслідність БЕБ (22 основних і 8 додаткових статей Кримінального кодексу),  посилює відповідальність за податкові правопорушення, синхронізує норми ККУ, КПК, КУпАП з законом «Про Бюро економічної безпеки України». 

 

Рекордні конкурси до Бюро

 

Результатом проведення перших конкурсів до Бюро стала рекордна кількість заявлених кандидатів. Так у конкурсі на посади держслужбовців, на 26 посад було подано 4000 заяви, тобто на 1 місце претендувало 153 особи.  А у конкурсі на детективів та аналітиків на 78 посад претендувало близько 1000 осіб, тобто конкурс становив 13 осіб на 1 місце. 

 

Загалом у БЕБ набрано вже 214 працівників, що становить понад 30% від кількості центрального апарату БЕБ. 

 

Аби виконати вимогу законодавства і витримати терміни запуску органа у рекордно короткий строк - до 25 листопада 2021 року, конкурсні комісії працювали у режимі 24/7.

 

Було  ще раз підтверджено раніше оголошений принцип, що відсоток експрацівників ДФС від загального складу центрального апарату БЕБ в 700 осіб не повинен перевищувати 30%.  На поточний момент кількість колишніх працівників ДФС по відношенню до загальної чисельності центрального апарату відомства складає близько 18%. У зв’язку з цим  у Бюро сподіваються, що в наступних конкурсах більш активну участь будуть приймати як співробітники інших правоохоронних органів та органів державної влади, так і представники приватного сектору.

 

Всі гласні штатні працівники зі спеціальним званням працевлаштовані в БЕБ на умовах випробувального терміну строком 6 місяців. Якщо протягом цього періоду буде встановлена невідповідність працівника критеріям Бюро економічної безпеки, або він не виконуватиме ключові показники ефективності (KPI), такі особи будуть звільнені у повній відповідності з чинним законодавством . 

 

Конкурси, які вже були проведені у Бюро, відбувалися за загальними правилами, встановленими для державної служби України на базі НАДС. Законодавством Україні і Законом «Про Бюро економічної безпеки»  передбачено, що саме БЕБ має право визначати умови проведення конкурсу, впорядковувати тестові завдання та встановлювати порядок їх проведення. І робота у цьому напрямку вже проведена. Найближчим часом у Бюро буде оновлено процедуру проведення конкурсів в бік поглиблення їх спеціалізації. 

 

 

Нові програми тестів для кандидатів

БЕБ знаходиться на завершальному етапі створення своєї програми тестування і конкурсних відборів. Вона включатиме тест на знання загального законодавства, тест зі спеціального законодавства та спеціальних знань. При цьому тести для аналітиків та детективів будуть різними, оскільки  ці напрями діяльності мають свою специфіку, а психологічний тест міститиме три частини - коефіцієнт інтелекту, мотивацію та доброчесність.  

 

 

Отже, перед інтерв’ю конкурсна комісія буде мати результати тестів, базовий індекс доброчесності,  висновок психолога про професійну придатність,  що дасть змогу членам комісії оперувати усіма матеріалами та підібрати питання до кожного кандидата.  

Крім індексу доброчесності, передбачена можливість визначити і мотивацію кандидата як один з головних чинників у прийнятті рішення щодо кандидатів на посади. 

 

 

Про передачу справ до БЕБ

 

У найближчих планах роботи відомства першочерговим буде завдання авторизації детективів Бюро у ЄРДР, що дозволить офіційно розпочати передачу справ до БЕБ.  Ці процеси були частково запущені ще під час проведення конкурсних процедур.  Днями розпочнеться допуск детективів БЕБ до ЄРДР.

З ДФС кримінальні провадження будуть прийматися одразу, оскільки там завершується процес ліквідації, а щодо інших відомств (СБУ, Національна поліція) – строки визначені у два місяці з моменту запуску роботи Бюро.

Паралельно йде напрацювання пропозицій щодо алгоритму внесення заяв у ЄРДР, які б з одного боку гармонізували роботу аналітиків та детективів, з іншого – унеможливили реєстрацію безпідставних справ і зняли ризики тиску на «білий» бізнес. 

 

Підключення до баз даних

 

Аби запрацював аналітичний блок БЕБ, відбувається підключення до баз даних. І  цьому процесу сприятиме наявність обладнаних службових приміщень де дотримано умови кіберзахисту.   Насамперед увагу аналітиків буде зосереджено на тих галузях економіки, де на сьогодні відбувається найбільше кримінальних проявів, а саме: бюджетна сфера, податкова та митна сфери, грошово-кредитна та інвестиційна сфери, процеси мінімізації ПДВ,  відшкодування ПДВ,  акцизна галузь тощо.  Всім відповідним органам влади БЕБ вже направило запити про підключення Бюро до цих баз даних. 

 

 

Про створення територіальних управлінь та діалог з бізнесом

У продовженні кадрової роботи пріоритетним завданням визначено створення територіальних управлінь і проведення конкурсів на посади керівників цих підрозділів. При цьому конкурсні процедури проводитимуться у Києві, за новою методикою тестування. 

Також анонсовано створення Офісу ефективної взаємодії з бізнесом при БЕБ. Це дозволить вести відкритий діалог з бізнесом на засадах прозорості та довіри. Передбачається, що це буде не лише процес відповіді на скарги, а й обмін інформацією задля боротьби зі злочинними проявами в економіці  країни. 

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 856

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне