Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




20.12.2021

Чи будуть використовуватися дані з реєстрів для збору інформації про сплату податків: коментар Мінцифри

10-го грудня Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений у листопаді Верховною Радою Закон «Про публічні електронні реєстри».

«Судово-юридична газета» з’ясувала у Міністерства цифрової трансформації деякі моменти використання реєстрів.

Персональні досьє

Із прийняттям закону про електронні реєстри (проект №2110 від 10.09.2019) щодо кожного громадянина України не можна буде скласти персональне досьє. Норми ЗУ «Про публічні реєстри» не передбачають складання окремого персонального досьє.

Податкова служба та збір інформації

Також виникло питання, чи буде використовуватися взаємодія між реєстрами для збору інформації про сплату податків особою та здійснення відповідних нарахувань Податковою службою?

Мінцифри відповіло: «Ні, норми ЗУ «Про публічні реєстри» такої взаємодії не регламентують. Це питання безпосереднього регулювання роботи окремих реєстрів».

Згода на обробку персональних даних

Також ми зацікавилися, яким чином особа надає згоду на здійснення обробки власних персональних даних у різних реєстрах?

Наприклад, якщо особа не дала згоду на обробку власних персональних даних Державною податковою службою, чи може остання нараховувати фізичній особі податок у випадку внесення відповідних даних про купівлю об’єкту нерухомості до Реєстру нерухомості у об’ємах, з яких має сплачуватися відповідний податок?

«Це питання врегульовується іншим Законом країни. Згідно з частиною 5 статті 6 Закону України “Про захист персональних даних” підставою для обробки персональних даних у кожному конкретному випадку є або особиста згода особи, або обробка, дозволена у випадках, визначених законом», - вказано у відповіді міністерства.

Зокрема, у ч. 5 статті 6 загаданого закону зазначається, що обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством.

Також забороняється обробка персональних даних, вимога щодо захисту яких встановлена законом, за допомогою технології хмарних обчислень та центрів обробки даних, що розміщені за межами адміністративно-територіальних кордонів України, на тимчасово окупованій території та/або належать суб’єктам, діяльність яких підпадає під дію Закону України «Про санкції» та стосовно яких прийнято рішення про застосування санкцій в Україні та/або іншій країні світу, а також при недотриманні вимог, визначених Законом України «Про захист інформації в інформаційно-комунікаційних системах».

Джерело

Additional Info

  • Размещение в RSS:: нет

Поделиться:

Количество просмотров: 826

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне