Розсилка новин

20.01.2022

Законом № 1914 ДПС надано право стягувати податковий борг без звернення до суду

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що внесені до п. 95.5 ПКУ Законом № 1914 зміни, дозволяють керівнику контролюючого органу чи його заступнику приймати рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу платника податків без звернення до суду.

Позасудова процедура стягнення застосовуватиметься до податкового боргу, що виник в результаті несплати платником податків самостійно задекларованих грошових (податкових) зобов'язань, які є узгодженими, не підлягають оскарженню та повинні бути самостійно сплаченими платником або погашеними за допомогою органу стягнення.

Так, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу може прийняти рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу якщо:

- податковий борг виник в результаті несплати самостійно задекларованих платником податків сум (без обмежень по сумі);

- борг не сплачується протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженого грошового зобов'язання;

- у разі відсутності чи наявності у меншій сумі непогашеного зобов'язання держави щодо повернення такому платнику податків помилково чи надміру сплачених ним грошових зобов'язань або бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Отже, у випадку наявності непогашеного зобов'язання держави перед платником податків у сумі, що є меншою за суму податкового боргу, рішення про стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу приймається контролюючим органом в межах різниці між сумою податкового боргу та сумою зобов'язання держави.

Проте стягнення коштів в рахунок погашення податкового боргу, що виник в результаті несплати донарахованих за результатами контрольно-перевірочної роботи сум грошових зобов'язань, здійснюється, як і раніше, на підставі рішення суду.

Джерело

Additional Info