Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




«Приватний підприємець» № 16, 22 серпня 2019 р.

Архів газети

 

Анонс


ФОП і розваги: що можна на ЄП

Анна АЙВАЗОВА

У ФОП-єдинника база відпочинку, на якій він має намір влаштовувати різні видовищні та розважальні заходи для відпочивальників: організувати концерти й виступи творчих колективів, установити апаратуру для караоке й розмістити надувні атракціони. Чи можлива така діяльність на спрощеній системі оподаткування? Про це на сторінках газети.

Лікарняні виплати для ФОП

Вікторія ЛОБОДА

Фізособи-підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування та групи єдиного податку, мають право при настанні страхового випадку на отримання відповідних виплат з Фонду соціального страхування. Для цього їм слід знати, які документи оформити та як розрахувати суму допомоги. Про це в цій статті.

Перевезення пального: чи потрібна реєстрація в СЕАРП

Анна АЙВАЗОВА

Завдяки законодавчим нововведенням, що пов'язані з адмініструванням операцій з пальним, з'явилися абсолютно нові поняття. У їх числі пересувний акцизний склад (під який за певних умов підпадає автомобіль, який перевозить пальне) і розпорядник пересувного акцизного складу. Однак вони введені не просто так – в зв'язку з їх появою виникли певні обов'язки у суб'єктів ринку пального. Які – читайте у статті.

Нещасні випадки: що змінилося у розслідуванні

Наталія ЩЕРБАК

Нещасний випадок на роботі може трапитися з кожним, як із найманим працівником, так і самим ФОП. Втрату доходу (зарплати) за період відновлення здоров'я компенсує Фонд соціального страхування, але тільки в тому випадку, якщо будуть правильно оформлені документи. Одним з них є акт розслідування нещасного випадку. Про порядок розслідування і піде мова в цій публікації.

Немає акта приймання-передачі приміщення – сплачуй орендну плату

Анна АЙВАЗОВА

Як і будь-яка інша угода, договір оренди нерухомості також має свої правила укладання та виконання сторонами. Зокрема, умови повернення орендодавцеві предмета оренди. Чи повинен орендар сплачувати орендну плату, якщо він просто звільнив приміщення, якими не користується?

Як заперечити податковій

Ольга ШЕВЦОВА

За результатами позапланової перевірки правильності нарахування зарплати працівникам, сплати податків із неї та ЄСВ податкова служба не визнала правомірності укладення договору цивільно-правового характеру про надання послуг з іншим ФОП. Вона вважає це приховуванням трудових відносин. У підсумку в акті перевірки було відображено донарахування податків із зарплати (ПДФО та ВЗ) і ЄСВ за весь період взаємодії двох ФОП. Що робити підприємцеві, якщо він упевнений у тому, що мав право укладати ЦПД із ФОП про надання певних послуг?

Податкові рішення – тільки за місцем податкової адреси

Анна АЙВАЗОВА

Як відомо, далеко не завжди податкова адреса суб'єкта господарювання збігається з його місцем діяльності. Оскільки відомості саме про податкову адресу містяться у всіх реєстрах, через нього й відбувається взаємодія з держорганами. Верховний Суд довів, що коли контролери забувають про це, підприємець може обернути цю ситуацію на свою користь.

Відповіді на запитання

Двоє ФОПів (розлучені чоловік і дружина) працюють в одному магазині. Він поділений навпіл, і у кожного є документи на право власності на свою частину. Один із колишнього подружжя оплачує комунальні послуги від свого імені за весь магазин, тому що договори укладені саме із ним, а інший - компенсує йому половину витрат.

Який документ можна скласти між ними про те, що частина комуналки фактично відшкодовується, щоб не було претензій в майбутньому? Чи потрібно завіряти такий документ у нотаріуса?

Підприємець уклав із підприємством договір на постачання обладнання для вентиляційних систем. Відвантаження здійснюється частинами, а оплата – після постачання кожної партії. Підприємство чергову партію вирішило повернути і не оплачувати через призупинення своїх робіт. Чи має право ФОП вимагати оплату і не приймати обладнання до повернення?

Працівника переведено на іншу посаду з 1 серпня. У звітності за який місяць потрібно відобразити переведення та як заповнити таблицю 5 додатка 4 звіту з ЄСВ?

При влаштуванні на роботу працівник надав підприємцеві трудову книжку, в якій повністю заповнений розділ щодо відомостей про роботу. Чи можна зробити запис про прийняття на роботу в інший розділ трудової книжки?

Працівниця усиновила п'ятирічну дитину й просить надати їй відпустку. Відпустка якої тривалості їй належить?

Орендодавець у черговий рахунок за оренду приміщення вписав підприємцеві одноразовий платіж – податок на нерухомість. У договорі оренди про компенсацію цього податку не йдеться, тільки про комунальні платежі. Чи правомірна така вимога орендодавця й чи повинен ФОП компенсувати цей податок?

Єдиннику другої групи потрібні були безготівкові кошти, і він попросив орендаря, якому здає нерухомість у статусі фізособи, перерахувати їх на його підприємницький рахунок у банку. Чи потрібно записувати суму, що надійшла, у Книзі обліку доходів, якщо надання в оренду не є його видом діяльності?


Інформ-ревю

lндекс iнфляцiї
Новi вимоги до маркування харчових продуктiв 
Санкцiї за непереоформлення “евроблях” в дiї
В Українi запускають систему E-SOCIAL
Оптимiзацiя послуг в сферi пенсiйного забезпечення
Як банки повiдомляють органи ГФС про вiдкриття рахункiв
Держказначейство змiнить бюджетнi рахунки з 1 листопада
Оператори поштового зв’язку приймають готiвку для подальшого переказу
Оновлено Класифiкатор характерiв угод
Оновлено порядок iдентифiкування платникiв податкiв в Е-кабiнетi
Типовi вимоги при спiльному придбаннi товарiв
Новi правила водопостачання для населення
Показники для позитивної податкової історії
Зверніть увагу на те, що

Підприємцеві на замітку

Новi вимоги до органiчних продуктiв

Практикум підприємця

ФОП i розваги: що можна на ЄП
Лiкарнянi виплати для ФОП
Перевезення пального: чи потрiбна реєстрація в СЕАРП
Нещасний випадок: що змiнилося у розслiдуваннi

Відповідаємо на запитання

Двоє ФОПів (колишнє подружжя) в одному магазині – як платити комуналку
Чи можливе повернення товару за договором постачання?
Переведення працівника на нову посаду в ЄСВ-звіті
Якщо в трудовій книжці немає місця для запису
Відпустка для працівниці, яка усиновила дитину
Податок на нерухомість у рахунку за оренду?
Якщо дохід фізособи надходить на банківський рахунок єдинника

Адвокат

Немає акта приймання передачi примiщення – сплачуй орендну плату
Як заперечити податковiй
Податковi рiшення – тiльки за мiсцем податкової адреси

Довідкова

Ιндексація зарплати за серпень
Роз’яснює ДФС України

Количество просмотров: 7319

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне