Розсилка новин

Щотижневий випуск газети Приватний підприємець

газета "Приватний підприємець", щотижневі випуски

Редакція газети ухвалила рішення на період бойових дій перейти на щотижневе надсилання матеріалів передплатникам на електронну пошту.
Дивитесь нижче анонс усіх щотижневих випусків.

«Приватний підприємець» № 4, 24 лютого 2022

Архив газеты

Анонс

«Приватний підприємець» № 4 (528), 24 лютого 2022

газета Приватний підприємець

Зміни в оподаткуванні загальносистемників

Наталія ЩЕРБАК

Продовжуємо вивчати зміни до ПКУ, унесені Законом України від 30.11.2021 р. № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень». Цього разу детально розглянемо зміни до ст. 177 ПКУ, якими регулюється діяльність ФОП-загальносистемників.

Лiкарнянi та декретнi виплати – 2022

Вікторія ЛОБОДА

У зв’язку зі збільшенням розміру МЗП змінилися показники, пов’язані з розрахунком допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах. На сторінках газети розглянемо: правила визначення розрахункового періоду залежно від часу перебування працівника в трудових відносинах; правила розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності й по вагітності та пологах (наведемо приклади розрахунків).

ПРРО: про деякі нюанси практичного застосування

Анна АЙВАЗОВА

Можливість використовувати програмні ПРРО під час проведення розрахункових операцій у підприємців з'явилася досить давно. Але пік їхньої масової реєстрації припав на початок 2022 року. Оскільки практика застосування ПРРО ще не сформувалася, у ФОП виникає багато питань. Розглянемо деякі з них, зокрема:

– чи може ФОП зареєструвати ПРРО, зазначивши свою податкову адресу, а використовувати його за адресою, де фактично здійснюється торгівля?

– чи можна, зареєструвавши ПРРО як пересувний та зазначивши під час реєстрації податкову адресу ФОП, використовувати його за іншою адресою?

– яку відповідальність передбачено за використання ПРРО не за місцем його реєстрації; чи вважатимуться неправильними фіскальні чеки в цьому випадку?

Відповідаємо на запитання

Чи може ФОП бути директором юридичної особи (ТОВ), зокрема якщо в цих суб’єктів господарювання однакові види діяльності (коди КВЕД)? Чи є якісь нюанси в разі співпраці таких суб’єктів?

ФОП – єдинник 1-ї групи має ательє, здійснює пошиття верхнього одягу (код КВЕД 14.13). Чи можна такому ФОП виставляти одяг власного виробництва в інстаграмі та, додавши код КВЕД 47.91, продавати його через соцмережі та надсилати покупцям поштою? Чи можна шити одяг на вітрину в соцмережі без попереднього замовлення для подальшого продажу або надання в прокат?

ФОП – єдинник 2-ї групи уклав договір оренди приміщення зі звичайною фізособою та за власний кошт робить у ньому ремонт. У договорі прописано пільговий період з орендної плати, а саме що перший платіж сплачується через три місяці з початку користування приміщенням. Чи є це порушенням перебування на спрощеній системі? Якщо так, то чи можна уникнути його, сплативши податки із сум несплачених орендних платежів як із доходу фізособи-орендодавця та відобразивши його в додатку 4ДФ до податкового розрахунку?

Понад рік працівник перебував у відпустці без збереження зарплати на період карантину. Він звільняється 28.02.2022 р. за власним бажанням. Чи повинен підприємець під час остаточного розрахунку з працівником нарахувати компенсацію за дні невикористаної щорічної відпустки за період його перебування в неоплачуваній карантинній відпустці?

Єдинник другої групи має приватизований магазин, убудований у багатоповерховий житловий будинок. Чи повинен він сплачувати податок за землю під цим магазином?

ФОП надіслав звітність через електронний кабінет платника податків 9 лютого 2022 року об 11:30. Перша квитанція надійшла о 12:21. Другої не було навіть увечері. Наступного дня (10 лютого) надійшла друга квитанція о 9:42, у якій стоїть дата 09.02.2022 р. та час 12:31. Звіт не прийнято, оскільки в ньому помилка. Яким статусом надіслати виправлений звіт?

ФОП на загальній системі оподаткування 2021 року отримав від матері подарунок за нотаріальним договором. Чи потрібно суму такого подарунка зазначати в декларації ФОП? Якщо потрібно, то в якому рядку?

Вгору / Анонс / Зміст

Зміст

"Приватний підприємець" № 4, лютий 2022 р.

Інформ-ревю

Iндекс інфляції за січень 2022 року – 101,3 %

Змінено тривалість лікування пацієнтів із COVID-19

Закон про регулятор у сфері електронних комунікацій

Акциз із продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад

Посилюються захист прав держателів платіжних карток та вимоги до еквайрів

Оновлено Перелік щодо звільнення від застосування РРО

Нові правила оформлення податківцями адмінправопорушень

Нова форма податкової накладної

Держреєстрація потужностей із виробництва та реалізації харчової продукції онлайн

Практикум підприємця

Змiни в оподаткуваннi загальносистемникiв

За секзизм у рекламi – штраф

Лiкарнянi та декретнi виплати – 2022

ПРРО: про деякi нюанси практичного застосування

Відповідаємо на запитання

Чи може ФОП бути одночасно директором ТОВ

Ательє у ФОП-єдинника: умови перебування в 1-й групі

Ремонт приміщення в рахунок орендної плати: як не злетіти з ЄП

Компенсація за дні невикористаної відпустки під час звільнення

Єдинник та податок на землю

Електронна звітність: виправляємо помилки

Інші доходи в декларації загальносистемника

Школа

Якiсна пiдготовка – запорука успiшних переговорiв

П’ять порад з управлiння персоналом вiд Ксенiї Козонової

Упали продажi – почнiть зi стратегiї

Довідкова

Механiзм отримання допомоги вiд ФCC за е-лiкарняним

Нюанси оформлення заяви-розрахунку за е-лiкарняним сумiсника

lндексацiя зарплати за лютий

Календар

Календар на березень ФОП-єдинника II групи

Календар на березень ФОП-єдинника III групи

Календар на березень ФОП-загальносистемника

Календар на березень ФОП-працедавця

• Що отримує ФОП у разі сплати ЄСВ за себе?
  • ФОП надає послуги не за місцем реєстрації: ф. № 20-ОПП, реєстрація ПРРО
  • Позитивна курсова різниця: дохід загальносистемника

Ми на Facebook