Розсилка новин

22.08.2018

Картка фізособи та орендні платежі

Газета «Приватний підприємець» № 15, 2018 р.

Підприємець нотаріально посвідчив договір про оренду автомобіля з фізичною особою. Чи може він плату за оренду перераховувати на картку цієї фізособи та чи має значення, яка картка (є тільки пенсійна)?

Перерахування орендної плати фізичній особі на її поточний рахунок у банку є безготівковою формою розрахунків й обмежень за такою операцією чинне законодавство не містить.

Порядок відкриття поточних рахунків фізичним особам регулюється Інструкцією про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженою постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (далі – Інструкція № 492).

Згідно з п. 7.8 р. 7 Інструкції № 492 за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів усі види розрахунковокасових операцій здійснюються відповідно до умов договорів та вимог законодавства, які не пов’язані з підприємницькою діяльністю.

Отже, заборонено використовувати поточні рахунки фізичних осіб для здійснення операцій, пов’язаних із провадженням підприємницької діяльності (п. 7.7 р. 7 Інструкції № 492).

Пенсійна платіжна картка – це електронний платіжний засіб у вигляді емітованої пластикової чи іншого виду картки, що використовується для ініціювання переказу коштів з рахунка платника або з відповідного рахунка в банку з метою оплати вартості товарів і послуг, перерахування коштів зі своїх рахунків на рахунки інших осіб, отримання готівки в касах банків через банківські автомати, а також здійснення інших операцій, передбачених відповідним договором (п. 1.27 ст. 1 Закону України від 05.04.2001 р. № 2346-III “Про платіжні системи та переказ коштів в Україні”).

Інакше кажучи, порядок використання пенсійної картки може бути передбачений договором, що укладається банком із фізичною особою.

Таким чином, законодавство не містить обмежень щодо зарахування коштів на пенсійну картку фізичної особи у вигляді орендної плати. Однак такі обмеження можуть обумовлюватися в договорі з банком. Банки, як правило, не рекомендують використовувати пенсійні та зарплатні картки для зарахування інших надходжень, крім зарплат і пенсій. Для цих карток зазвичай немає комісій банку на зарахування та зняття коштів. Якщо надходять інші платежі, комісія банку застосовується в загальному порядку.

Перш ніж визначати умови оплати орендної плати фізичній особі за орендований автомобіль, треба перевірити умови договору з банком або звернутися до відповідного банку для того, щоб знайти вихід із ситуації та переконатися в тому, що така безготівкова операція можлива. Не виключена ймовірність того, що доведеться оформити іншу картку або бути готовим до того, що банк буде знімати комісію.

Андрій ЧЕРКАСОВ,
незалежний консультант