Розсилка новин

22.05.2019

Поповнення рахунку загальносистемника виручкою, отриманою на ЄП

Газета «Приватний підприємець» № 10, 2019 р.

Чи може ФОП-загальносистемник покласти на розрахунковий рахунок виручку за реалізацію товарів, отриману за період, у якому він був на єдиному податкові? Чи включається вона до доходу та чи підлягає оподаткуванню? Чи діє обмеження 10 000 або 50 000 для таких операцій?

Переходячи з єдиного податку на загальну систему (незалежно від того, примусово це чи добровільно), підприємець не перериває, а продовжує свою діяльність. Тож усі кошти, товари та майно він продовжує використовувати як ФОП.

З огляду на те, що підприємець планує покласти виручку на розрахунковий рахунок, вона була отримана в готівковій формі ще за часів роботи на спрощеній системі оподаткування.

Принцип оприбуткування готівкової виручки на єдиному податкові полягає в тому, що в день отримання вона має бути записана в Книзі обліку доходів. Це випливає з Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україніі, затвердженого постановою правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148 (далі – Положення № 148).

Отже, якщо виручку включено до доходу, вона має оподатковуватися. Єдинник третьої групи повинен був заплатити з неї 5%, а другогрупник – сплатити свою ставку єдиного податку. Після сплати податків виручка вважається власними коштами ФОП (База знань, категорія 107.04).

Отож, якщо потрібно виручку внести на рахунок після переходу на загальну систему, можна це зробити з формулюванням “власні заощадження” або “поповнення обігових коштів”. Внесення коштів із такими формулюваннями не вважається доходом загальносистемника від підприємницької діяльності.

Згідно з роз’ясненням ДФС власні кошти, унесені на рахунок загальносистемника, не включаються до його доходу й не записуються в Книзі обліку доходів і витрат (База знань, категорія 104.04).

Водночас ФОП має право отриману готівкову виручку внести до банку для зарахування на розрахунковий рахунок із формулюванням “виручка за певний період”. Період, за який отримано виручку, обов’язково зазначається. Сума виручки повинна збігатися із сумою, оприбуткованою в Книзі обліку доходів єдинника, яку ФОП вів у період роботи на спрощеній системі. У цьому разі внесена на рахунок виручка не записується в Книзі обліку доходів і витрат загальносистемника й у доходи не включається.

Обмеження готівкових розрахунків у 10 000 (50 000) грн, установлені Положенням № 148, не поширюються на розрахунки, що здійснюються шляхом внесення готівки до каси банку для подальшого її перерахування на рахунок одержувача. Це підтверджує й ДФС (База знань, категорія 104.04).

Отже, підприємець-загальносистемник може поповнювати розрахунковий рахунок своїми обіговими коштами (зокрема, виручкою за попередній період) без обмеження сум і додаткового їх оподаткування.

Ольга Шевцова, юрист

Як обрати систему оподаткування. Порівняльна характеристика

• Новостворений ФОП перебував протягом року на ЗС та ЄП: як відзвітувати?
  • Добровільна сплата єдиного податку ФОП 2-ї групи: як заповнити декларацію
  • Як ФОП із ТОТ перереєструватися за іншою адресою