Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




24.09.2020

Податковий борг у єдинника: які наслідки?

Газета «Приватний підприємець» № 15, 2020 р.

Підприємець – єдинник 2-ї групи з’ясував, що помилково перерахував єдиний податок за травень та червень не на той рахунок. Чи повинен він був перейти з липня на загальну систему оподаткування, якщо борг перевищив 1 020 грн?

Ні, не повинен. Несплата єдиного податку (зокрема, сплата на помилковий рахунок) дійсно призводить до виникнення податкового боргу у ФОП, наявність якого може спричинити втрату права бути спрощенцем. Отже, підприємцям слід своєчасно сплачувати суми єдиного податку та звірятися щодо стану розрахунків із бюджетом, щоб зненацька не отримати рішення про виключення з Реєстру платників єдиного податку.

Варто розуміти, що таке виключення відбувається тільки тоді, коли для цього є певні підстави.

Однією з підстав для анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням органу контролю є несплата протягом двох послідовних кварталів податкового боргу, що виник у платника єдиного податку.

Отже, платник єдиного податку, у якого виник податковий борг у поточному кварталі (у нашому випадку – у другому кварталі), упродовж наступних двох квар­талів ще має можливість його анулювати.

Для цього підприємець має написати заяву до податкової з проханням зарахувати на відповідний рахунок сплачені на помилковий рахунок суми єдиного податку. Це можливо зробити тепер і через свій Електронний кабінет платника (далі – ЕКП).

Якщо ж борг залишиться, то підприємцеві анулюється реєстрація єдинником в останній день другого з двох послідовних кварталів.

Важлива й сума боргу. Так, Законом України від 16.01.2020 г. № 466-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві”, унесено зміни, зокрема, до пп. 298.2.3 ст. 298 ПКУ.

Відповідно до ч. 8 пп. 298.2.3 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу в розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ст. 59 ПКУ (17 грн х 60 грн = 1 020 грн), на кожне 1-е число місяця протягом двох послідовних кварталів – в останній день другого з двох послідовних кварталів.

Тож за наявності податкового боргу понад 1 020 грн на кожне 1-е число місяця двох послідовних кварталів платники єдиного податку зобов’язані змінити спрощену систему оподаткування на загальну.

Зауважимо, що податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов’язання, не сплаченого платником податків у встановлений ПКУ строк, штрафів та непогашеної пені. Отож, якщо виявиться факт несплати єдиного податку, треба також ураховувати ще й суму штрафів та пені.

За несплату авансових внес­ків ФОП-єдинник другої групи має сплатити штрафні санкції, визначені ст. 122 ПКУ, у розмірі 50% ставки єдиного податку. Пеня нараховується податківцями відповідно до ст. 129 ПКУ.

Радимо контролювати свої платежі, опираючись на дані звірки з фіскалами або отримуючи інформацію про розрахунки в ЕКП.

Отже, аби не втратити права бути спрощенцем, у підприємця не повинно бути податкового боргу на кожне 1-е число кожного місяця протягом двох кварталів. Щоб виконати цю умову, податковий борг потрібно виявляти на 1-е число першого місяця будь-якого кварталу й потім на початок кожного з наступних шести місяців. Якщо ж борг виник у середині кварталу, то всі місяці кварталу до розрахунку не беруть. Відлік боргу почнеться тільки тоді, коли він буде зазначатися на початок 1-го числа першого місяця наступного кварталу й існуватиме на кожне 1-е число всіх місяців упродовж двох кварталів.

Приклад

У нашому разі борг виник у середині другого кварталу (у травні), отже, відлік двох кварталів почався тільки з 1 липня. Тож у ФОП є можливість вирішити питання щодо його скасування протягом третього та четвертого кварталів цього року – до 31 грудня включно.

До речі, є ще один, зовсім компромісний варіант. Зважаючи на те що скасування такого боргу (зарахування єдиного податку на правильний рахунок) може затягнутися з причин, що не залежать від ФОП, і на нього буде нараховуватися пеня, можна запобігти цьому, сплативши зараз єдиний податок на правильний рахунок. Тоді у ФОП після повернення коштів на правильний рахунок виникне переплата. Надалі ж просити податківців врахувати її в рахунок сплати податку майбутніх періодів. Як вчинити – вирішувати вам.

Також треба пам’ятати, що борг, через який можуть виключити з реєстру платників єдиного податку, – це будь-який податковий борг із єдиного податку чи іншого податку або збору та штрафів за податкові порушення (борг зі штрафів із РРО, касових штрафів, ЗЕД-пені тощо), крім єдиного соціального внеску. Про це йдеться в листі ДФСУ від 13.11.2017 р. № 30848/7/99-99-13-01-02-17.

Ольга Шевцова, юрист

Календар для єдинників першої та другої групи – 2020

Новий розмір МЗП: єдиний податок та ЄСВ

Поделиться:

Количество просмотров: 9739

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне