Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




28.05.2013

Експерти розкритикували новий закон про банкрутство

Дискусія на тему: "Новий закон про банкрутство в дії або бездіяльності?" відбулася 27 травня в прес-клубі Громадської ради при Держпідприємництві України "Закон & Бізнес", модератором якої виступив голова Ради, президент Спілки кризових менеджерів України Павло Міхайліді.

Павло Міхайліді 

У відвертій розмові з журналістами про законодавчі парадокси і перспективи реформи законодавства про банкрутство взяли участь перший заступник Голови Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Олександр Потімков, директор Центру комерційного права Валентина Данішевська, координатор комітету з питань захисту прав кредиторів Незалежної асоціації банків України Інна Богатих, лідери саморегулівних організацій арбітражних керуючих та практикуючі арбітражні керуючі.

Оскільки швидкість повернення "в життя" активів від неплатоспроможних суб'єктів економічної діяльності є однією з найгостріших проблем для економіки країни, процедури банкрутства мають бути грамотно і чітко законодавче врегульовані. Але, за словами фахівців, до сьогодні відсутні роз'яснення як працювати за новою редакцією Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», яка офіційно вступила в дію ще у січні 2013 року.

"Прописані в законі дві статті стосовно можливості саморегулювання - це імітація і навіть дискредитація світового досвіду системи саморегулювання, оскільки не містить самої моделі. А відмова від ліцензування діяльності арбітражних керуючих без наявності чіткої альтернативної форми регулювання публічної професії, призведе до її стагнації і збільшення невдоволення щодо головної дійової фігури процедур банкрутства українських підприємств", - прокоментував голова Громадської ради Павло Міхайліді.

Експерти та науковці з різних регіонів України озвучили ще ряд зауважень: неоднозначність норм закону, відсутність механізму захисту прав кредиторів, нелогічна черговість задоволення вимог, не врегульована процедура продажу майна боржника через аукціони, що сумарно призведе до відкриття нових можливостей для корупційних дій та системних зловживань.

Нагадаємо, що до вступу в дію нової редакції, експерти Громадської ради при Держпідприємництві України та Спілки кризових менеджерів України публічними виступами та офіційними листами зверталися до органів влади з проханням відтермінувати на рік набуття чинності закону про банкрутство з метою його грунтовного доопрацювання за участю експертів-практиків.

На сьогодні прогнозовані раніше наслідки впровадження нової редакції закону про банкрутство стають реальністю і вимагають активних дій від профільної громадськості. Тому під час дискусії у пресс-клубі "Закон & Бізнес" учасниками було прийнято рішення: систематизувати та направити пропозиції експертів до відповідних владних структур з метою врегулювання численних проблемних питань законодавства про банкрутство.

Прес-служба Громадської ради при Держпідприємництві України

Поделиться:

Количество просмотров: 2454

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне