Розсилка новин

11.10.2018

Страховий стаж та період відпустки до трьох років

Газета «Приватний підприємець»

Розмір матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності обчислюється відповідно до тривалості страхового стажу застрахованої особи. Страховим стажем вважається період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності становить 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (якщо стаж від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг згідно із законодавством).

На своїй офіційній сторінці Пенсійний фонд України зауважує, що період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, отримання виплат за окремими видами соціального страхування, крім пенсій усіх видів (за винятком пенсії по інвалідності), включається до страхового стажу як період, за який сплачено страхові внески відповідно до розміру мінімального страхового внеску.

Водночас до страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності не зараховуються періоди навчання у вищому закладі освіти (зокрема, на підготовчих відділеннях), в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі з денною (очною) формою навчання.

Період відпустки по догляду за дитиною до трьох років включається до страхового стажу

Add comment

Security code
Refresh