Уголок потребителя

25.10.2018

Як уникнути комплексної перевірки

Газета «Приватний підприємець»

Державна регуляторна служби України (далі – ДРС України) повідомила про те, що вже сформовано проект плану комплексних перевірок суб'єктів господарювання на 2019 рік. Його розміщено на сторінках Пілотного модуля планування заходів державного нагляду (контролю) "Інспекційний портал": https://inspections.gov.ua/projects-plans/approve-complex.

Цей портал розроблено для прозорої онлайн-взаємодії держави з бізнесом. Органи контролю на ньому розміщують інформацію про свої перевірки, 26 із 33 уже розмістили свої дані. Станом на жовтень 2018 року в єдиній системі опубліковано майже 250 тис. планів і близько 48 тис. результатів проведених перевірок.

У проекті плану комплексних перевірок на 2019 рік, розміщеному на сторінках порталу, зазначаються:

– найменування та адреси суб'єктів господарювання, які планується комплексно перевірити;

– коди ЄДРПОУ юросіб та ІПН фізосіб-підприємців;

– предмет перевірки (держконтролю): дотримання ліцензійних умов і законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки; природоохоронного та санітарно-епідеміологічного законодавства; вимог у сфері промислової безпеки, охорони та гігієни праці тощо;

– ступінь ризику (звичайно середній або високий);

– точна дата початку перевірки (день, місяць і рік).

Дата перевірки зазначається одна й та сама для всіх органів, задіяних у комплексній перевірці та зазначених у проекті плану.

Для того щоб перевірити, чи включено підприємство або ФОП до проекту плану комплексних перевірок на 2019 рік, достатньо ввести в порожнє віконце відповідної колонки в шапці таблиці код ЄДРПОУ юрособи чи ІПН підприємця.

Якщо суб'єкт внесений до проекту плану перевірок, з'являться згруповані дані з усіх предметів контролю із зазначенням дати перевірки.

Про відсутність суб'єкта в плані перевірок вам повідомить напис «нічого не знайдено». Отже, комплексні перевірки 2019 року вас минуть. Та це не означає, що органи контролю не прийдуть до вас на перевірку окремо – у своєму режимі за наявності законних підстав.

Нагадаю ще раз, що перевірки дотримання трудового законодавства не зникають із горизонту – вони можуть проводитися позапланово й багаторазово.

Як відмовитися від комплексної перевірки

Суб'єкт господарювання, який знайшов себе в проекті плану перевірок, має право відмовитися від проведення комплексного планового заходу держнагляду. Це передбачено абз. 7 п. 1 ст. 5 Закону № 877.

Не поспішайте радіти – уникнути запланованої перевірки навряд чи вдасться. Ви можете хіба що відмовитися від одночасного відвідування всіма органами контролю. І тоді контролери прийдуть не всі разом, а по черзі – кожен за своїм власним планом.

Якщо ж ви вирішили спілкуватися з кожним органом окремо, потрібно письмово звернутися з відповідною заявою до ДРС України. Але часу на це залишається обмаль – подати заяву треба до 15.11.2018 р. – дати затвердження плану здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2019 рік.

Коли план затвердять, відмовитися буде неможливо.

Якщо знайшли помилку у своїх даних

Якщо ви знайшли себе в проекті плану перевірок, але в записові ваших даних є помилки – неправильно зазначено назву підприємства або прізвище підприємця, неправильні цифри в коді ЄДРПОУ або ІПН, є помилка в адресі – можете звернутися до органів держконтролю, щоб вони це виправили.

А можете й не звертатися. Тоді – у разі якщо в направленні на перевірку ваші дані будуть із тими самими помилками – ви матимете формальний привід для відмови в проведенні перевірки.

Ольга Шевцова, юрист

Про комплексні перевірки з праці

Add comment

Security code