Розсилка новин

21.05.2019

Надання та отримання соцiальних послуг – новий закон

Газета «Приватний підприємець»

28 квітня 2019 року набув чинності Закон України від 17.01.2019 р. № 2671-VIII “Про соціальні послуги”, однак застосовуватися він буде з 1 січня 2020 року.

Основною метою його ухвалення є удосконалення чинного законодавства, зокрема в частині адміністрування соцпослуг, підвищення статусу соціальних працівників та інших фахівців, що надають такі послуги, забезпечення захисту прав осіб, які отримують їх. Крім того, розширено повноваження місцевих органів влади в частині організації надання соцпослуг за місцем проживання осіб, які отримують такі послуги.

Постачальниками соціальних послуг недержавного сектору можуть бути також фізособи-підприємці.

Законом визначено, що кожна соцпослуга матиме свій соціальний стандарт, який затверджується Мінсоцполітики.

Соцпослуги надаватимуться за рахунок бюджетних коштів (у разі доходу одержувача до 2 прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб). Якщо дохід одержувача буде від 2 до 4 прожиткових мінімумів для відповідної категорії осіб, то за рахунок бюджетних коштів здійснюватиметься їх часткова оплата. Якщо дохід одержувача понад 4 прожиткових мінімуми, то оплата соцпослуг здійснюється за рахунок одержувача або третіх осіб.

Законом також передбачено створення реєстру соцпослуг, до якого вноситиметься інформація про їхніх постачальників, фізосіб, які надають послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, а також про одержувачів соцпослуг.

Як обрати систему оподаткування. Порівняльна характеристика

Новий випуск газети!

• Єдинникам 1 та 2-ї групи про річний звіт