Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Розсилка новин




12.11.2019

КВЕД для виробництва та продажу одягу в ательє


Газета «Приватний підприємець» № 20, 2019 р.

ФОП має швейне ательє й виконує роботи з пошиття та ремонту одягу для населення. Інколи надходять замовлення від художнього театру на пошиття театральних костюмів. Які КВЕД мають бути зареєстровані в цьому разі?

Згідно з Методологічними основами та поясненнями до позицій Класифікації видів економічної діяльності, затвердженими наказом Держстату України від 23.12.2011 р. № 396, діяльності з виробництва одягу відповідає код КВЕД 14.13 “Виробництво іншого верхнього одягу”. Цей клас включає виробництво інших видів верхнього одягу, виготовлених із текстильних тканин, трикотажного полотна, нетканих матеріалів тощо, для чоловіків, жінок і дітей (пальт, костюмів, комплектів, жакетів, суконь, брюк, спідниць тощо). До цього коду також належить пошиття одягу за індивідуальним замовленням та окремих частин верхнього одягу.

Для ремонту одягу треба обрати код КВЕД 95.29 "Ремонт інших побутових виробів і предметів особистого вжитку".

Чи потрібно за наявності коду для виробництва реєструвати ще й код для роздрібного продажу швейних виробів населенню? Ні. Не потрібно.

Роз’яснення до розділу 47, який містить коди для роздрібної торгівлі різними товарами (крім торгівлі автотранспортними засобами та мотоциклами), переконують нас, що до нього не належить продаж товарів власного виробництва, які класифікують у межах виробничого процесу в розділах 10–32.

Розділ 14 містить коди, що відповідають видам вироб­ничих процесів. Тож для продажу одягу населенню ФОП досить "виробничого" коду КВЕД 14.13.

Водночас для виготовлення костюмів на замовлення для художнього театру зазначений код не прийнятний. Потрібно реєструвати код для торгівлі, але не роздрібної, а оптової (навіть якщо буде виготовлятися лише один костюм).

Річ у тім, що оптовим продажем вважається продаж виробів суб’єктові господарювання (незалежно від кількості їх одиниць). А тому, якщо ФОП буде отримувати оплату на розрахунковий рахунок від театру, доведеться додати код КВЕД 46.42 "Оптова торгівля одягом та взуттям".

Ольга Шевцова

Поделиться:

Количество просмотров: 40508

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Ми на Facebook

Популярне