Цитата(elena1974 @ Jan 20 2012, 12:00 AM)

Читаем кодекс дальше:
14.1.226. самозайнята особа - платник податку, який є
фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну
діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої
підприємницької чи незалежної професійної діяльності.
Согласно пп. 14.1.226 ПКУ самозанятым лицом, в частности является физическое лицо - предприниматель. Таким образом, сумма дохода, которая выплачивается одним физическим лицом - предпринимателем - плательщиком единого налога другому физическому лицу - предпринимателю, должна отражаться в налоговом расчете суммы дохода, начисленного (уплаченного) в пользу налогоплательщиков, а также суммы удержанного с них налога по ф. № 1-ДФ
В попередньому повідомленні акцент був не на те що самозайнята особа не є ФОП а на те що ФОП єдинщик не є платником податку. Дивимось ще раз на визначення податкового агента замінивши самозайнята особа на ФОП для зручності
14.1.180. податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), ФОП, представництво нерезидента - юридичної особи, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) з
обов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом ІV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність податковим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом ІV цього Кодексу;
Коли я сплачую кошти іншому ФОПу моя перша функція визначити чи він ФОП і його види і чи він на єдиному податку для цього береться виписка і свідоцтво ЄП отже вияснивши що мій контрагент ФОП на єдиному і з видами діяльності все ок я не зобовязаний
нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом ІV цього Кодексу, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі У визначенні под агента є дві умови 1 хто 2 функції (нараховувати і т. д податок ) Отже я ФОП під першу умову підпадає але під другу ні бо не маю обовязку нараховувати утримувати і сплачувати ПДФО з оплат такому контрагенту,вияснивши що мій контрагент єдиноподатник я знаю що він взагалі не є платником того податку згідно указу не був і згідно кодексу не є, в межах видів із свідоцтва по яких я йому і оплачую. відповідно я не є його податковим агентом.
теж саме стосується 176,2 п Б
б) подавати у строки, встановлені цим Кодексом для
податкового кварталу податковий розрахунок суми доходу,
нарахованого (сплаченого)
на користь платників податку, а також
суми утриманого з них податку до органу державної податкової
служби за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається
лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку
податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших
форм звітності з зазначених питань не допускається. { Абзац перший
підпункту "б" пункту 176.2 статті 176 із змінами, внесеними згідно
із Законом N 3221-VI ( 3221-17 ) від 07.04.2011 }
Навіть якщо погодитись з тим що я є податковим агентом ФОПа на єдиному податку тоді залишається двугий аргумент я не сплачував дохід платнику податку. ФОП на єдиному податку не є платником ПДФО в межах видів із свідоцтва і відповідно стаття 176,2 п б не має поширюватись на цей випадок.
Як на мене це унікальний випадок вийняток. Прохання аргументовано заперечити.
У інших випадках наймані працівники або оплата по ЦПХ договорах 1ДФ обовязково подавати за це не спорю.
Я просто сам ФОП на єдиному уже 3 роки і 1ДФ не подавав бо скоріше за це не штрафували а у 2011р. провтикав зміни і тепер шукаю як можна від того відмазатись або не можна і мені потрібно буде подати хоча б за 4кв 2011. Тому хочу чітко для себе визначити що іншого варіанту як подавати немає або ж є. Просто не хочеть подавати додатковий звіт.