Уголок потребителя

30.07.2013

Чи має право громадянин знімати на фото-відео пристрої працівників контролюючих, правоохоронних органів під час виконання ними службових обов’язків?

За своєю природою проведення громадянами аудіо-, фото- та відео фіксації дій працівників контролюючих, правоохоронних органів є одержанням, збиранням і створенням інформації про діяльність органів державної влади, їх окремих посадових осіб при виконанні покладених на них обов’язків.

Правовідносини, пов’язані зі збиранням інформації, регулюються положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Конституцією України, Цивільного кодексу України, Законів України «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави».

Але відеозйомка не повинна прямо заважати посадовій особі виконувати свої службові обов’язки.

Відповідно до статті 307 ЦК України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, але не є обов’язковою, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

По теме:

Видеосъемка налоговой проверки