Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




19.03.2014

Щодо ненадання підприємцем — платником єдиного податку первинних документів для перевірки. Ухвала ВАСУ

Ухвала ВАСУ від 19.11.2013 № К/800/22104/13

Якщо платник податків надав документи, наявність яких у нього вимагається законодавством, у податкового органу відсутні підстави для прийняття податкового повідомлення-рішення про накладення штрафних санкцій. А саме: неправомірним є застосування податківцями з посиланням на статтю 44 Податкового кодексу України (ПК) штрафу за ненадання підприємцем усіх запитуваних для перевірки документів.

Такого висновку дійшов ВАСУ, погодившись із судом першої інстанції та виходячи з приписів чинного законодавства.

Зокрема, суд указав на статтю 296 ПК, якою не передбачено обов’язку фізичної особи — підприємця, що знаходиться на спрощеній системі оподаткування, вести та зберігати первинні документи.

У свою чергу стаття 44 ПК передбачає обов’язок усіх платників податку вести облік доходів, витрат та інших показників книги обліку доходів, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням, сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, та забезпечити їх зберігання не менш як 1095 днів.

Але на думку ВАСУ, посилання на статтю 44 ПК у цьому випадку є необгрунтованим, оскільки дана норма є загальною. Положення ж статті 296 ПК є спеціальними для платників єдиного податку щодо ведення обліку та складення звітності, а тому підлягають переважному застосуванню.

Источник: ГОЛОВБУХ24

Поделиться:

Комментарии   

# Владимир 19.03.2014 14:43
В реестре судовых ришень
http://reyestr.court.gov.ua/Review/35591241
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 7921

Новий номер!

  • Помилковий платіж: як ФОП не порушити умов перебування на ЄП?
  • Договір позички авто між ФОП і найманим працівником: нотаріальне посвідчення, податкові наслідки
  • Що є перевищенням ліміту доходу для ФОП-єдинника

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне