Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




04.02.2011

Перевірки ДСБЕЗ: товари без документів

Перевірки ДСБЕЗ: товари без документів

Одразу після набуття чинності Податковим кодексом почастішали раптові перевірки підприємців на ринках та у торгових центрах працівниками ДСБЕЗ на предмет наявности документів на товар.

Справа в тому, що пунктом 44.1. Кодексу передбачено обов’зок платників податків «для цілей оподаткування вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, бухгалтерської звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством».

Частиною другою пункту 44.1 встановлено заборону формування показників податкової звітності на підставі даних, не підтверджених вказаними документами.

З цієї норми випливає три важливі висновки:

1. Обов’язок ведення бухгалтерського обліку на підставі первинних документів встановлюється для всіх без виключення платників податків, у тому числі для фізичних осіб-платників єдиного та фіксованого податку.

2. Перелік «інших документів пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством» не є вичерпним. Це означає, що при перевірці органи ДПС для підтвердження даних, визначених у податковій звітності, можуть вимагати будь-які документи, передбачені законодавством, але не тільки податковим.Перевіряючих не цікавить, що товар, наявний у підприємця, є залишком з минулого року і норми наведеного пункту до нього застосовуватись не можуть.

Вихід з цієї ситуації необхідно шукати в кожному випадку індивідуально (про це в наступній публікації). Мета цієї статті скромніша: описати правовий статус перевірок ДСБЕЗ та запропонувати алгоритм дій при таких перевірках.

Працівники ДСБЕЗ діють на підставі Положення про Державну службу по боротьбі з економічною злочинністю (постанова КМУ від 05.07.93 р. № 510).

Згідно пп. 5.8 та пп. 5.9 Положення при наявності даних про порушення законодавства, що регулює фінансову, господарську й підприємницьку діяльність, які спричиняють кримінальну відповідальність, співробітники ДСБЕЗ мають право перевіряти … на підприємствах, в установах й організаціях господарську, грошову й бухгалтерську документацію … й інші документи, що підтверджують надходження й витрату коштів, матеріальних цінностей.

Тобто підставою перевірки є «наявність даних». Але ці дані повинні свідчити не про будь-яке порушення, але тільки про те, яке спричиняє кримінальну відповідальність.

Але ДСБЕЗ є в системі органів МВС підрозділами, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність (ОРД). Тому співробітники ДСБЕЗ повинні діяти відповідно до Закону «Про міліцію» (№ 565) і Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» (№ 2135).

Згідно ч. 1 ст. 9 Закону № 2135 у кожному випадку наявності підстав для проведення ОРД заводиться оперативно-розшукова справа (ОРС), постанова про заведення якої затверджується начальником відділу внутрішніх справ.

Але тільки постанови про заведення ОРС для перевірки не достатньо. У ч. 6 ст. 9 Закону № 2135 зазначено, що при наявності достатніх підстав дозвіл на проведення ОРД видає керівник оперативного підрозділу.

Тому, для здійснення перевірки необхідні два документи:

1). постанова про заведення ОРС (затверджена начальником відділу внутрішніх справ);

2). дозвіл на проведення ОРД (виданий керівником оперативного підрозділу).

Відповідно до ч. 2 ст. 5 Закону «Про міліцію» співробітники ДСБЕЗ перед перевіркою зобов’язані назвати своє прізвище, звання й пред’явити службове посвідчення.

Органи ДСБЕЗ не входять у перелік контролюючих органів, на які поширюються норми Указу Президента від 23.07.98 р. № 817/98 «Про деякі заходи по дерегулюванню підприємницької діяльності». На них не поширюються вимоги норм Указу щодо обов’язкового попереднього повідомлення СПД про проведення перевірки й необхідності заповнення журналу перевірок.

Алгоритм дій при перевірці працівниками ДСБЕЗ:

1.Запишіть номер посвідчення працівника, прізвище, ім’я, по батькові й місце роботи (відділ).

2.Запитайте, чи відкрита ОРС та ким виданий дозвіл на проведення ОРД.

3.Запитайте телефон, за яким Ви можете перевірити вказану інформацію.

4.Телефонуйте за вказаним телефоном й уточнюйте, чи дійсно заведена ОРС і ким виданий дозвіл на проведення перевірки.

5.Якщо телефон не надано, користуйтесь телефонами довіри УМВС.

6. Дайте перевіряючим зрозуміти, що Вам відомо, що дії співробітників ДСБЕЗ по перевірці без постанови про ОРС та без дозволу на здійснення ОРД можуть кваліфікуватись як перевищення влади або службових повноважень (ст. 365 Кримінального Кодексу України) і Ви будуте оскаржувати будь-які їх дії в судовому порядку та звертатись в прокуратуру.

7. Повідомьте перевіряючих, що маєте намір здійснювати аудіфіксацію всіх розмов (на диктофон, мобільний телефон).

8. У випадку конфіскації товару забезпечте присутність свідків та відоезйомку (достатньо мобільного телефону). Перевіряючі не мають права конфісковувати товар. Конфіскація можлива тільки в двох випадках: а) після складання протоколу та прийняття постанови по ст. КпАПП, яка передбачає санкцію у вигляді конфіскації (у більшості випадків така постанова може бути прийнята тільки судом); б) в порядку вилучення речових доказів (в цьому випадку необхідне відкриття кримінальної справи).

Джерело: 4Biznes

Поделиться:

Комментарии   

# Шуруп 12.09.2012 11:23
Автор указанной статьи как минимум плохо читал законодательство!
Не вводите людей в заблуждение пишите стати для Мурзилки!
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 14777

Новий номер!

  • Звітуємо/сплачуємо податки за І квартал 2024 року
  • Річна звітність загальносистемника: заповнення додатка Ф2

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне