Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




26.06.2012

Грунтовні відповіді на проблемні питання платників податків, які надійшли голові ДПС у Дніпропетровській області Куслію В.О. під час особистої зустрічі 25 червня 2012 року з представниками підприємницьких кіл Дніпропетровського регіону

1. Підприємцем – платником єдиного податку втрачена книга обліку доходів?  Як діяти?

У п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити орган державної податкової служби за  місцем обліку в порядку, встановленому ПКУ для  подання податкової звітності ,  відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за  днем надходження повідомлення до органу державної податкової служби,  звернутися до органів внутрішніх справ для заяви про втрату Книги обліку та  отримати довідку про надання такої заяви.

2. Чи може податкова накладна, яка зареєстрована в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за місяцем її виписки, бути включена до податкового кредиту у місяці виписки податкових накладних?

Якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування до податкової накладної зареєстровані в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за їх випискою (але не пізніше ніж протягом 20 календарних днів з моменту їх виписки), то підприємство — покупець товарів/послуг має право відобразити таку податкову накладну та/або розрахунок коригування до податкової накладної у складі податкового кредиту у звітному періоді їх виписки та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у звітному періоді їх виписки за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту, встановлених Кодексом

3. Чи передбачена відповідальність за неподання підприємцем до податкових органів форми 20-0ПП?

Якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування до податкової накладної зареєстровані в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за їх випискою (але не пізніше ніж протягом 20 календарних днів з моменту їх виписки), то підприємство — покупець товарів/послуг має право відобразити таку податкову накладну та/або розрахунок коригування до податкової накладної у складі податкового кредиту у звітному періоді їх виписки та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у звітному періоді їх виписки за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту, встановлених Кодексом

4. За скільки днів в органах ДПС реєструється книга обліку доходів підприємцю-платнику єдиного податку?

Книга реєструється протягом двох робочих днів із дати подання необхідних документів (заяви та книги).

5. Підприємець-платник єдиного податку ІІ групи допустив помилку в книзі доходів. Як виправити помилку?

При внесенні виправлень новий запис підтверджується підписом-платника єдиного податку.

6. Чи потрібно заповнювати книгу обліку доходів та книги обліку доходів і витрат, якщо протягом дня підприємець платник єдиного податку не отримував доходу?

Якщо протягом робочого дня підприємець не отримував доход, книгу обліку доходів за цей день заповнювати не потрібно.

7. Як виписується податкова накладна, якщо покупець одного і того ж дня оплачує товар кількома авансовими платежами?

У випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар в межах одного і того ж договору, не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде виписана одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

8. Чи надається податкова соціальна пільга у місяці звільнення працівника і що потрібно роботи роботодавцю?

Податкова соціальна пільга надається з урахуванням останнього місячного податкового періоду, в якому платника податку було звільнено з місяця роботи.

9. Якою повинна бути заробітна плата на підприємстві для отримання автоматичного  відшкодування ПДВ?

Право на автоматичне відшкодування ПДВ мають платники,   у яких середня заробітна плата не менше ніж у два з половиною рази перевищує мінімальний встановлений законодавством рівень у кожному з останніх чотирьох звітних податкових періодів (кварталів), встановлених розділом IV цього Кодексу.

10. Чи потрібно реєструвати в Єдиному Реєстрі податкових накладних податкову накладну виписану неплатнику ПДВ?

Ні, реєструвати не потрібно.

11. Чи будуть штрафні санкції за виправлення помилки в формі № 1ДФ?

Так, 510 грн.

12. Чи може підприємець, який обрав другу групу платника єдиного податку на 2012 рік, перейти посеред кварталу на третю групу, позаяк додасться вид діяльності — оренда (надання в оренду приміщення юрособі)?

Податковий кодекс України не дозволяє підприємцю-єдиннику посеред кварталу змінити групу. Будь-який перехід із групи до групи можливий лише з наступного кварталу.

13. Чи  потрібно 5%-ному єдиннику переходити на 3% та реєструватися платником пдв, якщо операції з постачання товарів пертнуть 300 тис. грн.?

Ні, Платник єдиного податку за ставкою 5% не зобов’язаний реєструватися платником ПДВ та переходити на ставку єдиного податку 3%, якщо обсяг постачання послуг платникам ПДВ за 12 календарних місяців перевищив 300 тис. грн. Це право платника єдиного податку

14. Куди слід звернутися, щоб отримати безкоштовні електронні ключі?

Адреса розташування сектору реєстрації користувачів при ДПС у Дніпропетровській області - м. Дніпропетровськ, вул. Сімферопольська, 17А, І поверх, «Центр сертифікації ключів». Тел. (056) 374-31-52.

15. Чи потрібно для реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі укладати договір з податковою інспекцією, якщо звітувати через Інтернет підприємство не планує?

Так, потрібно. Платник податків для реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних має укласти договір про визнання електронних документів з органом ДПС.

16. Чи необхідно фізичній особі -підприємцю сплачувати авансові внески у разі призупинення провадження господарської діяльності?

Зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня включно календарного місяця, в якому до органу ДПС подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку із припиненням провадження господарської діяльності (п.295.8 п.295 ПКУ).

17. Чи має право фізична особа – підприємець, яка здійснює діяльність у сфері бухгалтерського обліку, перейти на спрощену систему оподаткування?

Відповідно до п.п 291.5 п.291.5 ст.291 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи –підприємці, які здійснюють діяльність у сфері аудиту.

Враховуючи те, що діяльність у сфері бухгалтерського обліку та діяльність у сфері аудиту за своєю сутністю є різними видами діяльності, то фізичні особи –підприємці, які надають виключно бухгалтерські послуги мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування та бути платниками єдиного податку.

18. Яким чином  відобразити в бухобліку кредиторську заборгованість, яка виникла внаслідок визнання право чину нікчемним (підприємство контрагент продовжує працювати)?

За кредитом рахунку 631 „Розрахунки з вітчизняними постачальниками” обліковуються заборгованістю у сумі ___грн.

19. Які наслідки при визнанні  правочинів нікчемними?

Зменшення валових витрат на суму отриманих товарів (послуг), з урахуванням ПДВ, зменшення податкового кредиту та визнати товари такими, які отримані безкоштовно, тобто збільшити свій дохід на суму такого товару.

20. Які первинні документи для врахування у складі витрат платника податку повинні підтверджувати використання придбаних для транспортних засобів, в т.ч. орендованих, палива і мастильних матеріалів?

Відповідно до п.138.2 ст.138 ПКУ витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування, визначаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та інших документів, встановлених розділом II ПКУ. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення. Списання фактично витрачених паливно-мастильних матеріалів для транспортних засобів ведеться на підставі дорожних листів (його форма для легкових автомобілів затверджена наказом Держкомстату України від 17.02.98 №74, для вантажних автомобілів – спільним наказом Мінтранспорту та Мінстатистики України від 29.12.95 № 488/346

21. Платник податку на прибуток безоплатно передав товари неплатнику податку на прибуток. Чи може собівартість цих товарів включатись до витрат звітного періоду?

Так, може. Відповідно до п.138.4 ст.138 розділу 3 ПКУ витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, робіт (послуг). Враховуючи те, що при безоплатній передачі товарів у підприємства виникає дохід по звичайній ціні, а отже, собівартість таких товарів враховується у складі витрат при визначенні об’єкта оподаткування.

22. Скільки книг  обліку доходів потрібно вести підприємцю, який має найманих працівників?

Відповідно до пп. 296.1.1 п.296.1 ст.296 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками ПДВ, ведуть книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. Форму цієї книги та порядок її ведення затверджено наказом №1637.

Пунктом 6 Порядку №1637 встановлено, що платник податку у графі 2 Книги зазначає отриману суму коштів за продані товари, виконані роботи, надані послуги.

При цьому в разі використання найманих працівників фізичні особи – підприємці у графі 2 за підсумками робочого дня зазначають суму коштів, яку отримали наймані працівники протягом робочого дня.

23. Чи повинен платник єдиного податку сплатити земельний податок у разі надання в оренду частини будівлі, розташованої на земельній ділянці?

Відповідно до пп.4) п.297.1 ст.297 розділу ХІV Податкового кодексу України від 02.12.2010р. №2755-VI (далі – Кодекс) платники єдиного звільняються, зокрема, від обов»язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.

Разом з цим пунктом 284.3 ст.284 розділу ХІІІ Кодексу встановлено, що якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням при будинкової території.

Згідно із п.287.7 ст.287 розділу  ХІІІ Кодексу у разі надання в оренду земельних ділянок  (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладання договору оренди земельної ділянки або з дати укладання договору оренди будівель (їх частин).

Отже, платники єдиного податку, які надали в оренду будівлі чи їх частини, повинні сплачувати земельний податок земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) на загальних підставах з урахуванням при будинкової території.

24. Чи обкладають єдиним податком суму отриманої поворотної фінансової допомоги?

Ні.  Згідно підпункту 3) пункту 292.11 статті 292 ПКУ суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів до складу доходу, визначеного статтею 292 не включаються.

25. Чи може платник єдиного податку 2-ї групи здати в оренду власне нерухоме майно площею 2 кв.м під банкомат СГ юридичній особі не платнику єдиного податку?

Ні. Згідно підпункту 2 пункту 291.4 статті 291 ПКУ –фізичні особи - підприємці 2-ї групи, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, можуть здати в оренду  платникам єдиного податку та /або населенню.

26. Платник єдиного податку фізична особа-підприємець здійснює роздрібну торгівлю продуктами харчування, в тому числі пивом та столовими винами. Чи потрібно використовувати РК та  вести журнал РРО?

Так. Перелік окремих умов використання РК, передбачено Постановою КМУ від 23.08.2000р. № 1336.

27. Платник єдиного податку 2 групи. Чи має право добровільно перейти з 2 групи на 3 групу?

Ні. Лише за умови перевищення у податковому (звітному) періоді обсягу доходу, визначеного для таких платників у пункті 291.4 ст.291 Податкового кодексу України.

28. Включення до складу податкового кредиту декларації з податку на додану вартість податкової накладної не зареєстрованої продавцем в Єдиному реєстрі податкових накладних. Продавець повідомив про неотримання квитанції про прийняття або неприйняття протягом операційного дня.

Чи вважається  така податкова накладна зареєстрованою  в Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідно до п.201.10 ст.201 ПКУ покупець має право звіряти дані отриманої податкової накладної з даними ЄРПН. Відсутність факту реєстрації податкових накладних в ЄРПН не дає права покупцю на  включення сум ПДВ до податкового кредиту.

Абзацом 12 п.201.10 ст.201 ПКУ встановлено: відмова продавця товарів/послуг надати податку накладну або порушення ним порядку її заповнення та/або порядку реєстрації ЄРПН передбачає надання покупцем таких товарів/послуг до декларації за звітний податковий період заяви із скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення сум податку до складу податкового кредиту. До заяви додаються копії первинних документів що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг.

29. Визначення періоду в якому необхідно зареєструватися як платник податку на додану вартість підприємця, що застосовує спрощену систему оподаткування.

У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню у тому числі з використанням комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування податку на додану вартість)

30. Платник єдиного податку здійснює роздрібний  продаж паливно-мастильних матеріалів в ємкостях до 20 літрів, але КВЕД до якого належить цей вид діяльності забороняє застосування єдиного податку.

Не можуть бути платниками єдиного податку, зокрема: суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють: виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів).

31. ФОП другої групи  в І кварталі 2012 року одноразово надала послуги та отримала оплату. Чи правомірно залишитися в 2 групі платника єдиного податку при умові сплати єдиного податку?

Друга група - фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності відповідних критеріїв. (пп.291.4 ст.291 ПКУ)

32. Підприємство направило податкову накладну для реєстрації до єдиного реєстру податкових накладних та отримало квитанцію від органу ДПС про неприйняття податкової накладної.

Якщо надіслані податкові накладні сформовано з порушенням вимог, передбачених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, протягом операційного дня продавцю надсилається квитанція в електронному вигляді у текстовому форматі про неприйняття їх в електронному вигляді із зазначенням причин: наявність помилок; відсутність в Реєстрі відомостей, що містяться у податковій накладній, яка коригується; факт реєстрації податкової накладної з такими ж реквізитами. Платник повинен усунути недоліки та повторно надіслати податкову накладну до органу ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

33. Чи повинен використовувати РРО ФОП – платник єдиного податку, який реалізує в роздріб пиво в пляшках?

Відповідно до п.296.10 ст.296 розділу ХІV Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-VІ, платники єдиного податку першої – третьої груп не застосовують реєстратори розрахункових операцій.

34. Чи сплачує земельний податок платник єдиного податку – орендодавець?

Так, Відповідно до пп.4) п.297.1 ст.297 розділу XIV Податкового кодексу України від 02.12.10 №2755-VI платники єдиного податку звільняються, зокрема, від обов`язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку, крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються ними для провадження господарської діяльності.

35. Які строки розгляду податковим органом скарги платника на податкові повідомлення - рішення  про сплату грошових зобов`язань?

Контролюючий орган, який розглядає скаргу платника податків, зобов`язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його протягом 20 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника податків поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Керівник (або його заступник) відповідного контролюючого органу може прийняти рішення про продовження строку розгляду скарги платника податків понад 20-денний строк, визначений у пункті 56,8 цієї статті, але не більш 60календарних днів, та письмово повідомити про це платника податків до закінчення строку, визначеного  у пункті 56,8 цієї статті.

36. Який результат очікується від реорганізації податкової служби?

Головним має бути розуміння того, що суб’єкти господарювання й податкові інспектори – партнери, а не вороги. Податкове відомство має бути не засобом тиску на бізнес, а інструментом розвитку підприємницької ініціативи, механізмом поліпшення інвестиційного клімату.

37. Чи може протягом поточного року підприємець, який обрав спрощену систему оподаткування перейти з 2 групи на групу 1?

Згідно з пп. 296.5.1 п. 296.5 статті 296 ПКУ зміна групи допускається, якщо платники податку 1 групи перевищили протягом року дозволений обсяг доходу (150000 грн.). В такому випадку вони можуть обрати 2 або 3 групу. Перехід із 2 групи до групи 1 нормами ПКУ не передбачено.

38. Після вступу в дію Податкового Кодексу пройшло достатньо часу, щоб підвести певні підсумки. Які новації мали найбільш позитивний ефект?

Сам факт узагальнення податкового законодавства в єдиний документ є, безумовно, позитивом. Виникла своє образна точка відліку для того, щоб склалися абсолютно нові відносини між платниками і податковими органами. В результаті ми маємо всі передумови для розвитку здорової економіки держави. Серед очевидних переваг – зменшення кількості податків і зниження їх ставок, запровадження  автоматичного відшкодування ПДВ, максимальне наближення бухгалтерського і податкового обліку. Ще один позитивний момент – зменшення різного роду звітності і документообігу, який не надавав більшого економічного ефекту, і, разом з тим, відбирав багато часу і у платників податків і у податківців

 

39. Які зміни на плануються в обслуговуванні платників податків?

Перш за все мова іде про відкриття у податкових інспекціях сервісних центрів. Це дозволить зменшити негативний вплив людського чинника при обслуговуванні платників податків, позбавить черг в очікуванні таких послуг, зникне дублювання одних і тих же функцій різними підрозділами і підвищить якість послуг.

40. Спрощення форм  і термінів подачі звітності для приватних підприємців на загальній системі оподаткування , які є платниками ПДВ.

Податковим Кодексом  передбачено надання податкової звітності  1 раз на рік по результатам звітного року. По ПДВ звітність передбачена щомісячно до 20 числа.

41. Значення податкового сервісу «Інформаційне повідомлення про заборгованість з податків, зборів (обовязкових платежів)».

Функціонування такої послуги забезпечується шляхом розсилки інформаційною системою ДПС України (центрального рівня) каналами сучасних інформаційних технологій інформаційного повідомлення за уніфікованою формою. Наявність в електронній скриньці платника податків такого інформаційного повідомлення свідчить про наявність у нього станом на певну дату, зазначену в такому повідомленні, податкового боргу.

42. Яка процедура отримання безкоштовних  ключів електронного цифрового підпису?

Сама процедура отримання ключа електронного цифрового підпису займатиме у платників від 15 до 25 хвилин. Надають кваліфіковану допомогу по роз'ясненню питань, що стосуються оформлення документів. Також для зручності платників продовжується створення розгалуженої мережі представництв, пакет документів, необхідних для заповнення, мінімальний. Вся необхідна інформація, нормативні документи і інструкції розміщені на офіційному інформаційному ресурсі –http://www.csridd.gov.ua . у Україні необхідно зробити так, щоб підприємці працювали в комфортніших умовах.

43. Які переваги впровадження для платників сервісу “Електронний кабінет платника”?

Створюється мережа центрів обслуговування платників податків, які надаватимуть комплекс стандартизовані послуг, здійснюються заходи щодо розробки і упровадження нового електронного сервісу «Електронний кабінет платника» податків, а також електронної картки платника податків.

Зокрема, для бізнесу і громадян реалізація електронного кабінету платника податків в перспективі сприятиме істотній економії часу і зменшенню фінансових витрат, що буде досягнуте унаслідок зниження в перспективі вартості електронних послуг і ліквідації адміністративних бар'єрів, наприклад, при отриманні свідоцтв, довідок і т.п.

Користувачам електронного кабінету платника видаватиметься відповідна електронна картка платника податків, яка забезпечуватиме його аутентифікацію, реалізувати механізм використовування цифрового підпису і зможе виконувати криптографічні операції при взаємодії платника з органами ДПС України

44. Щодо питання формування податкового кредиту на підставі податкових накладних, виписаних у попередніх періодах:

Як має діяти платник податку,  коли податкова накладна, яка отримана в періодах, наступних за періодом, в якому її виписано, не включена до Реєстру та до податкової декларації в тому звітному періоді, на який припадає дата її отримання.

Згідно з абз. 3 п.198.6 ст. 198 ПК України у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписки податкової накладної.

45. Чи підлягають обов'язковій реєстрації як платники податку на додану вартість платники єдиного податку третьої і четвертої групи за ставкою 5 відсотків при перевищенні обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. гривень?

При перевищенні сукупних обсягів постачання товарів/послуг за останні 12 календарних місяців 300 тис. грн. платники єдиного податку третьої і четвертої груп, що застосовують ставку 5 відсотків, обов'язковій реєстрації як платники податку на додану вартість не підлягають

46. Чи можуть платники єдиного податку третьої і четвертої груп, реєстрацію яких як платників податку на додану вартість анульовано, повторно зареєструватись як платники податку на додану вартість?

Платник податків, якого виключено з реєстру платників податку на додану вартість та реєстрацію якого як платника податку на додану вартість анульовано за ініціативою податкового органу, може, а в окремих випадках зобов'язаний, зареєструватись як платник податку на додану вартість.

47. Чи може   фізична особа –підприємець,   яка перебуває на   спрощеній системі оподаткування, здійснювати реалізацію пива та столових вин; та чи необхідно сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства?

Фізичні особи, діяльність яких пов'язана із роздрібним продажем пива та столових вин, можуть бути платником єдиного податку та не сплачувати збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

Управління  взаємодії із засобами масово
інформації та громадськістю
ДПС у Дніпропетровській області

Поделиться:

Комментарии   

# яло 26.06.2012 12:21
Особую радость вызвал "ґрунтовний" ответ на вопрос №3, до неприличия похожий на ответ на вопрос №2.
А также глубина раскрытия вопроса №11 в ответе на него.
Отдельное спасибо "підприємницьким колам", задавшим вопросы №№ 36, 38, 39 и 43.)))
Ответить | Ответить с цитатой | Цитировать
Количество просмотров: 10377

Новий номер!

  • Перехід ФОП із ЗС на ЄП: заява на перехід, звітність, ЄСВ
  • ФОП-єдинник та оптовий продаж моторних олив: чи можливо це?
  • Проблемні питання щодо заповнення додатка ЄСВ1 загальносистемниками

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне