Передплата на газету Приватний підприємець на 2024 рік

Рассылка новостей




18.02.2015

Нюанси нарахування ЄСВ: роз’яснення податківців

Лист ДФС від 14.02.2015 № 4979/7/99-99-17-03-01-17

Податківці роз’яснили особливості нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ). Так, умовою застосування мінімальної зарплати як бази нарахування ЄСВ є перебування працівника у трудових відносинах повний робочий день.

По теме: Заполнение отчета по ЕСВ

Звідси такі висновки:

  • якщо в місяці звільнення або прийняття на роботу зарплата працівника менша мінімальної, то ЄСВ нараховують на фактично нараховану зарплату;
  • якщо працівник частину місяця перебував у відпустці без збереження зарплати, то ЄСВ нараховують на мінімальний розмір зарплати.

Також податківці наголошують, що коли працівник перебував у відпустці без збереження зарплати повний місяць, то ЄСВ не нараховують, оскільки немає бази нарахування ЄСВ.

Водночас для сумісників базою нарахування ЄСВ є фактично нарахована зарплата незалежно від її розміру. При цьому роботодавець має право отримати від сумісника підтвердження про місце основної роботи.

Для працівників, які виконують на тому ж підприємстві поряд з основною роботою додаткову за іншою професією (посадою), це є основним місцем роботи. Отже, коли база нарахування ЄСВ менша мінімальної зарплати, то ЄСВ потрібно нараховувати з огляду на мінімальну зарплату.

Щодо обов’язку нарахування ЄСВ з мінімальної зарплати, коли працівник був на лікарняному, фахівці ДФС повідомили, що:

 

  • для працівника, який частину місяця відпрацював, а частину хворів, і загальна сума доходу не перевищує мінімальної зарплати, то сума ЄСВ визначається виходячи з мінімального розміру зарплати помноженого на ставку ЄСВ, встановленої для відповідної категорії платника;
  • для працівника, який хворів повний місяць, ЄСВ нараховують виходячи із мінімальної зарплати, помноженої на ставку ЄСВ 33,2%;
  • для працівника, у якого лікарняний починається в одному місяці, а закінчується в іншому, ЄСВ нараховують за фактично відпрацьований час. Якщо після розподілу лікарняного загальний дохід за місяць буде меншим за мінімальну зарплату, то ЄСВ нараховують виходячи із мінімальної зарплати.

 

«Головбух24»

Поделиться:

Количество просмотров: 5780

Новий номер!

  • ФОП на ЗС самостійно виготовляє ОЗ: документи на введення в експлуатацію, ПК з ПДВ
  • Чи потрібен РРО під час оплати на ІВАN: нова позиція податкової
  • Виїзна торгівля на виставці: як застосовувати ПРРО?

Детальніше...

Мы на Facebook

Популярне