Книга «Как самому составить договор» (примеры и рекомендации)

12.03.2015

Перевірки малого бізнесу в умовах мораторію

Велике зацікавлення у суб’єктів господарювання викликали широко розрекламовані в засобах масової інформації зміни до податкового законодавства в частині запровадження мораторію на проведення перевірок малого бізнесу.

Пунктом 3 Прикінцевих положень Закону України від 28.12.2014 №71 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» встановлено, що у 2015 та 2016 роках перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб - підприємців з обсягом доходу до 20 мільйонів гривень за попередній календарний рік контролюючими органами здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або вимогами Кримінального процесуального кодексу України.

Проте Асоціація платників податків України вважає необхідним звернути увагу платників податків на наявність в діючому законодавстві певних винятків із запровадженого мораторію. Так, обмеження права фіскальних органів на проведення з 1 січня 2015 року перевірок не поширюється на:

перевірки суб’єктів господарювання, що ввозять на митну територію України та/або виробляють та/або реалізують підакцизні товари; на перевірки дотримання норм законодавства з питань наявності ліцензій; перевірки повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, відшкодування податку на додану вартість.

Отже за наявності вищезазначених підстав та при дотриманні вимог пункту 80.2 статті 80 Податкового кодексу України контролюючі органи можуть проводити фактичні перевірки суб’єктів господарювання – юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з річним обсягом доходів до 20 млн гривень.

АППУ